Jakter på piratkopier

Selv privatpersoner kan bli rammet når merkevarene skal beskyttes.

IKKE LETT Å SKILLE: Det er spesielt vanskelig å skille uekte varer fra originalene dersom du handler på Internett. Pass på så du ikke for problemer i tollen.  Foto: Colourbox.com
IKKE LETT Å SKILLE: Det er spesielt vanskelig å skille uekte varer fra originalene dersom du handler på Internett. Pass på så du ikke for problemer i tollen. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Omfanget av piratkopierte varer bare øker, og dette har ført til at Tollvesenet og varemerkeeiernes jurister har intensivert jakten på piratkopiene i et forsøk på å komme problemet til livs. Dermed kan du som privatperson motta et krav i posten dersom du handler "fake" varer - selv når du har gjort det i god tro.

Før du setter hjertet i halsen: Forbudet mot å innføre piratkopier gjelder varer importert for videresalg eller omsetning i Norge, ikke varer til privat bruk. Problemet er at det for merkevareeier kan være vanskelig å vite med sikkerhet hva du egentlig skal med varene.

Privatpersoner kan motta krav

I forrige uke omtalte DinSide to danske kvinner som mottok et pengekrav fra Guccis advokater etter å ha importert uekte Gucci-vesker i den tro at de var ekte.

Thomas Rukin, senioradvokat i Advokatfirmaet Grette, representerer merkevareprodusenter som Nike, Hugo Boss og Lacoste. Han forteller at det hender de retter krav mot privatpersoner.

- Ja, en hver person som importerer piratkopier, kan risikere å motta krav fra oss. Vi har stoppet flere privatpersoner når det har vært snakk om import av flere enheter, sier Rukin til DinSide.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.