Japan: deler ut penger til innbyggerne

Japan skal dele ut 43 milliarder kroner til befolkningen i form av datostemplede penger. Er de ikke brukt innen seks måneder, er de verdiløse.

Publisert

I et budsjettmøte tirsdag ble det liberaldemokratiske partiet og partiet Nye Komeito enige om å dele ut 43 milliarder kroner til befolkningen i form av tidsbegrensede pengesedler. Grunnen til dette enestående tiltaket, er den unike og merkelige økonomiske situasjonen Japan er i.

Tilliten til japansk økonomi har nemlig totalt fordunstet på hjemmebane. Investeringer, eiendomspriser og aksjekurser har stupt. For å forsøke å stimulere folk til å investere, har sentralbanken senket renten helt til 0.25 prosent. Som om ikke dette er nok, ble det i forrige uke lagt ut et kortsiktig statslån hvor renten ble negativ! Bankene lånte penger av sentralbanken til under null prosent rente.

Låntakerene mottar altså penger som takk for at de har lånt penger i sentralbanken.

Dette har antakelig aldri skjedd tidligere i noe land, og skapte problemer også for regnskapssystemene som blir brukt i bankene. Likevel skaper ikke dette fart nok i økonomien. Det virkemidlet vi kaller "pengepolitikken" har ikke mer å gi. Renten kan ikke settes lenger ned. Regjeringen har derfor også planlagt store skattelettelser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer