Reagerer på PostNord-pakker utenpå og oppå postkasser

- Jeg ble målløs

Kundene kommer hjem til pakker som ligger ute i friluft. - En del er strålende fornøyde, mener PostNord.

POSTNORD-PAKKER I POSTKASSER: Her har en pakke fra Ark havnet oppå en postkasse. Bildet kommer fra en Dinside-leser, og vi kan vise hvordan flere andre også opplever slike pakkeleveringer. Foto: Tipser
POSTNORD-PAKKER I POSTKASSER: Her har en pakke fra Ark havnet oppå en postkasse. Bildet kommer fra en Dinside-leser, og vi kan vise hvordan flere andre også opplever slike pakkeleveringer. Foto: Tipser Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dinside har tidligere vist hvordan PostNord leverer pakker i blokker. Pakkene legges på dørmatta ute i oppgangene, helt åpent, og slik kan de ligge dagevis om ikke mottakeren er hjemme.

Nå kan Dinside vise hvordan PostNord leverer pakker til boliger med tradisjonelle postkasser.

HENGENDE: Her er en PostNord-pakke hengt utenpå postkassa. Dette skal være i henhold til rutinene. Foto: Stian Sandland
HENGENDE: Her er en PostNord-pakke hengt utenpå postkassa. Dette skal være i henhold til rutinene. Foto: Stian Sandland Vis mer

Bildene viser hvordan pakker legges oppå eller henges utenpå postkassene – ute i friluft, helt åpent.

- Jeg ble litt målløs, forteller Stian Sandland fra Jevnaker til Dinside, som nylig kom hjem til en pakke hengende på postkassa.

- I en perfekt verden kunne dette sikkert fungert. Men det kommer vi aldri til å ha.

«Ja, nå igjen...»

Dinside har også snakket med Irlin Hornstuen fra Mandal; en annen misfornøyd PostNord-kunde.

Bildene hennes viser pakker som både stikker ut av og legges oppå postkassa.

LIGGENDE: Her er en PostNord-pakke lagt oppå postkassa. Dette skal være et brudd på rutinene. Foto: Irlin Hornstuen
LIGGENDE: Her er en PostNord-pakke lagt oppå postkassa. Dette skal være et brudd på rutinene. Foto: Irlin Hornstuen Vis mer

- Første gangen en pakke lå oppå postkassa ble jeg overrasket over at den fortsatt lå der, med tanke på hvor mange naboer som passerer det stativet, sier Hornstuen til Dinside.

- De andre gangene det har skjedd har jeg tenkt; «Ja, nå igjen...». For det har jo skjedd noen ganger nå, fortsetter hun.

Frykter tyverier

Jevnakers pakker skal ha hatt verdier på rundt 150 kroner. Men Hornstuens pakker har inneholdt alt fra rimelige filmer og bøker til barbermaskiner og Playstation 4-utstyr for tusenlapper.

- Jeg er glad for at naboene og været har klart å holde seg unna, sier Hornstuen.

- Selv bor jeg i en gate hvor det går mye skoleungdom. Og jeg kjøper mange pakker fra butikker som Komplett, CDON.com og liknende, forteller Jevnaker.

MISFORNØYD: Irlin Hornstuen liker ikke at pakkene hennes ligger helt åpent på postkassa hennes. Hun skal ha opplevd dette flere ganger. Foto: Privat
MISFORNØYD: Irlin Hornstuen liker ikke at pakkene hennes ligger helt åpent på postkassa hennes. Hun skal ha opplevd dette flere ganger. Foto: Privat Vis mer

- Da er det nok ikke alltid like lett for alle å bare gå forbi, når det ligger en pakke der som alle kan se og bare plukke med seg.

Han synes dessuten det handler om retten til et privatliv. Som bildene viser, kan pakker blir liggende med butikknavnet godt synlig.

Noen brøt rutinene

Dinside har vist PostNord alle bildene i denne artikkelen, for å høre hva de selv tenker om leveringen.

- Her har budene dessverre ikke utført leveringen som de skal i henhold til rutinene, forteller kommunikasjonssjef Bjørn Thorvaldsen i PostNord til Dinside.

Pakker i en vanntett pose, slik Sandland ble målløs av, skal være den riktige løsningen. Mens pakker oppå postkassene, slik Hornstuen opplevde, skal være et brudd på rutinene.

- Slike avvik ser vi svært alvorlig på, hevder Thorvaldsen.

«Tid og bekvemmelighet»

PostNord mener altså at pakker på utsiden av en postkasse ikke er galt i seg selv. Og poser på en krok skal være rutinen når ikke pakken passer i postkassa, og postkassa ikke ligger i nærheten av en hovedvei.

STIKKENDE UT: Denne PostNord-pakka fikk ikke plass i postkassa. Da skal den egentlig henges utenpå i en pose, ifølge PostNord. Foto: Irlin Hornstuen
STIKKENDE UT: Denne PostNord-pakka fikk ikke plass i postkassa. Da skal den egentlig henges utenpå i en pose, ifølge PostNord. Foto: Irlin Hornstuen Vis mer

- Hvorfor leveres ikke heller pakkene til nærmeste butikk eller postkontor?

- Flere pakker blir levert til nærmeste butikk, men med denne løsningen sørger vi for at andelen blir noe mindre. Denne tjenesten er utviklet i samarbeid og etter ønske fra flere av våre kunder, der transporttid og bekvemmelighet er viktige elementer, svarer Thorvaldsen i PostNord.

- Men hva tenker dere om risikoen for at disse blir stjålet?

- All levering som forekommer uten signatur fra mottaker bærer en noe større risiko. Samtidig ser vi at det ikke er noen vesentlig store forskjeller på andel henvendelser der det er benyttet pose kontra der pakken har gått ned i postkassa, hevder han videre.

Blir pakken stjålet, råder Thorvaldsen kundene til å først kontakte PostNord for å høre om den faktisk er levert og stjålet. Så må du eventuelt kontakte butikken, da PostNord ikke tar ansvaret for stjålne pakker.

EKSPONERT: Stian Sandland reagerer også på at man ikke kan bestille noe uten at alle naboene får det med seg, da posen han mottok var gjennomsiktig. Dette skal de egentlig ikke være, ifølge PostNord. Foto: Privat
EKSPONERT: Stian Sandland reagerer også på at man ikke kan bestille noe uten at alle naboene får det med seg, da posen han mottok var gjennomsiktig. Dette skal de egentlig ikke være, ifølge PostNord. Foto: Privat Vis mer

Forstår at folk reagerer

Pakkeposene til PostNord skal visstnok egentlig ikke være gjennomsiktige. Men på grunn av stor pågang har de gått tom for hvite poser i noen deler av Norge, ifølge Thorvaldsen.

- Med både innsyn i hvor folk handler og frykten for at pakkene kan stjeles, forstår du at folk reagerer på måten PostNord har levert pakkene i våre eksempler?

- Ja, det kan vi forstå, spesielt siden disse ikke er i henhold til rutinen for pakker som ikke kommer ned i postkassa, svarer PostNords kommunikasjonssjef, som oppfordrer kundene til å gi dem tilbakemelding.

- Vi har fått både positive og negative tilbakemeldinger på dette. Der en del er strålende fornøyde med at de slipper å dra til et utleveringssted, mens andre kommenterer at de opplever det som utrygt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer