- Jeg er flinkere enn ham

Men jeg får sparken likevel. Må ansienniteten alltid følges?

Hvem bedriften bør beholde i nedgangstider, kan være en vanskelig sak både for bedriften og for de ansatte. Foto: Per Ervland
Hvem bedriften bør beholde i nedgangstider, kan være en vanskelig sak både for bedriften og for de ansatte. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg tror jeg står i fare for å miste jobben. Problemet er at jeg mener jeg er flinkere i jobben min enn han som sannsynligvis kommer til å beholde den - selv om han har lengre ansiennitet enn meg, skrev en leser da Webjuristene stilte til nettprat på DinSide.

Han opplever det som urettferdig at han som utfører jobben sin svært bra, og også har fått tilbakemeldinger på dette, skal være den første som må gå når bedriften skal kutte stillinger.

- Skal det ikke telle at man utfører jobben sin til punkt og prikke? Jeg mener oppriktig at det er bedre for bedriften om de beholder meg, enn om de beholder min kollega, skriver Morten.

Webjuristene hadde stor forståelse for at Morten var frustrert.

Hva er ansiennitet?

Ansiennitet angir hvor lenge en parson har vært aktiv i et yrke, eller hvor lenge en person har vært ansatt i en bedrift.

I mange bedrifter avgjør ansiennitet hvor du ligger på lønnsstigen og hvor fort og hvor mye du stiger i lønn. Mens ansiennitet i bedriften ligger til grunn i oppsigelsesspørsmål, kan lønnsansiennitet også inkludere utdanning og/eller tidligere yrkeserfaring.

Begrepet brukes også i andre sammenhenger, for eksempel når det skal avklares forkjøpsrett i boligbyggelag.

- Det skulle ikke overraske meg om din arbeidsgiver kjenner til de realiteter du beskriver, men at de ikke "tør" trekke inn ferdighetsnivået, mener Nina Dybedahl hos Webjuristene.


Hun forteller at hvis arbeidsgiver trekker inn ferdighetsnivået, gir han nemlig oppsigelse grunnet i "arbeidstakers forhold", og det er vanskelig å vinne frem med en oppsigelse på grunn av dårlig arbeidsprestasjon.

- Når dette er sagt, så er imidlertid ansiennitet ikke alltid avgjørende. Arbeidsgiver skal også ta hensyn til hvilken ansatt som vil bli hardest rammet av en oppsigelse, bedriftens behov og lignende. Du kan si at bedriftens behov tilsier å beholde de beste, men det er dessverre ikke alltid så enkelt, sier Webjuristene.

Kan jeg bare få sparken?

Må ansiennitet følges?

Arbeidsmiljøloven sier ingenting om ansiennitet, men i tariffavtalene er det som hovedregel slik at ansiennitetsprinsippet skal følges.

- Dette prinsippet gjelder ifølge rettspraksis også i bedrifter som ikke er bundet av tariffavtaler, men det legges ikke like mye vekt på ansiennitet her, mener Webjuristene.

Ansiennitetsprinsippet gjelder imidlertid ikke ubetinget.

- Både i tariffavtalene og ellers er det åpning for at ansiennitetsprinsippet kan fravikes for "nøkkelpersoner" og andre med kvalifikasjoner som bedriften har behov for. Det kan også være sosiale forhold som tilsier at ansiennitetsprinsippet i visse tilfeller kan fravikes, for eksempel at en arbeidstaker med kort ansiennitet er eneforsørger og har stor forsørgelsesbyrde, sier Webjuristene.

Når det først skal legges vekt på ansiennitet, så vil også måneder telle.

Dette bør jobben betale før oppsigelse

Må bli enige om hva som gjelder

Webjuristene sier at det er ingen klare regler for hvordan ansiennitet skal beregnes, verken i lov eller tariffavtale. Hvordan den beregnes, blir derfor noe arbeidsgiver og de ansatte må bli enige om ved drøfting før man setter i gang med nedbemanninger.

- Dersom det ikke er gjennomført drøftingsmøte med protokoll om hva partene er enige om, kan oppsigelsen være ugyldig.

Det er ofte slik at tid for fast ansettelse teller mer den tid man er i et vikariat eller en midlertidig stilling, eller jobber som tilkallingshjelp.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer