- Jeg skjønner at du er redd

Men det er ikke rentene som bør skremme deg.

Foto: Karoline Brubæk
Foto: Karoline Brubæk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Hvem stoler DU på i disse spørsmålene? Sjeføkonomen i DnB NOR eller desken til Dagbladet?"Nå kommer rentekuttene!" skrev jeg i går. I dag har jeg fått svar fra en leser.

"Når jeg ser overskriften, føles det akkurat som når VG og Dagbladet skriver at nå kommer sommeren", skriver leseren og har stemplet meg som lite troverdig.

Jeg forstår min leser så inderlig vel. Da jeg plukket opp Dagbladet i morges, ble jeg nedtrykt, på grensen til deprimert. På forsiden leser jeg at "Kristin skulle få renta ned. Så svarte bankene med å sette renta rett opp."

Kristina Picard er økonomiredaktør i DinSide. Foto: Astrid Waller
Kristina Picard er økonomiredaktør i DinSide. Foto: Astrid Waller Vis mer

At Kristin skulle få renta ned, var nytt for meg.
Jeg får lyst til å spørre Dagbladet: Trodde dere virkelig at det som skulle til for å få ned rentene i pengemarkedet, var en presentasjon av statsbudsjettet??? Trodde dere at det beskjedne norske statsbudsjettet skulle få til noe som den amerikanske kongressen ikke engang har klart å løse? Trodde dere statsbudsjettet, som for øvrig skal revideres og ikke trer i kraft før om flere måneder, skulle løse den internasjonale finanskrisen?

Det var nemlig på grunn av de høye pengemarkedsrentene DnB NOR satte opp utlånsrentene på nytt i går. De har ikke annet valg fordi det er mangel på likviditet i det internasjonale pengemarkedet, og fordi de norske bankene henter omtrent hver tredje utlånskrone i dette markedet. Det kan finansministeren gjøre lite med.

Dessverre er dagens Dagbladet-overskrift bare et av altfor mange eksempler på hvordan det ikke skal gjøres. Det blir heller ikke bedre når den politiske opposisjonen gjør sitt for å forvirre oss ytterligere. Pressen henger seg på, og renteoppgangen blir fremstilt som en svakhet ved den sittende regjeringen.

Nok en spisset formulering uten rot i virkeligheten.

Renteoppgangen henger først og fremst sammen med konjunkturene og høyere prisvekst. Den norske økonomien har vært overopphetet, det er rimelig at den går mot mer normale tider. At utlånsrentene ligger flere prosentpoeng over styringsrenten til Norges Bank, må du klandre finanskrisen for.

Jeg mener vi bør være glad for at pengepolitikken styres uavhengig av valgkampen. Historien har vist at det er svært fornuftig at pengepolitikken delegeres til en uavhengig myndighet, som nettopp er i stand til å ta de upopulære beslutningene. I Norge heter denne Norges Bank.

Den norske økonomen Finn E. Kydland fikk nobelprisen i økonomi nettopp for å påpeke dette. Nemlig at det er vanskelig for politikerne å stå ved beslutninger som er fornuftige på lang sikt, men som det på kort sikt er fristende å gå bort fra, dersom de ikke finner en måte å binde seg på. Ved å delegere pengepolitikken til Norges Bank er det mulig for politikerne å binde seg på en troverdig måte.

Å spille på frykt er et velkjent fenomen. George Bush er blant dem som har gjort suksess med denne formelen. Med den siste tidens blodige og tabloide dekning av både finanskrisen og nå statsbudsjettet, forstår jeg at folk blir skremt. Jeg har høyst oppegående mennesker rundt meg som spør "er sparepengene mine virkelig trygge?", eller "går verden til helvete nå?"

Jeg skjønner at du er redd, men det er ikke rentene, men pressedekningen som bør skremme deg.

Vi har mange flinke makroøkonomer i dette landet. Jeg oppfordrer deg til å gjøre deg opp en egen mening. Hvem vil du lytte til? Hvem stoler du på i disse spørsmålene? Sjeføkonomen i DnB NOR eller desken til Dagbladet?

"Nå kommer rentekuttene!" er selvsagt en spisset tittel. Men jeg kan stå inne for det. Rentekuttene fra Norges Bank er like rundt hjørnet. Bare vent og se.

Nå kommer rentekuttene
Blodig boligdekning ødelegger markedet
Alt om finanskrisen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer