- Jeg traff rentebunnen!

Så gjenstår det å regne på det om ti år.

329 personer bandt studielånsrenten i Lånekassen da tiårsrentene nådde sitt bunnivå. Foto: Per Ervland
329 personer bandt studielånsrenten i Lånekassen da tiårsrentene nådde sitt bunnivå. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jeg traff rentebunnen! 329 personer gjorde rentekuppet, skrev Nettavisen tidligere denne uken. Jeg var en av dem.

Vi snakker om binding av studielånsrenten. Jeg bandt lånet i april i år. Da Lånekassen tilbød en rente på 4,7 prosent for ti år, slo jeg til. I ettertid viste det seg at jeg traff bunnivået i denne omgang. Det var ikke bare flaks.

Studielånet er ikke som andre lån. For det første har det en hyggeligere rente enn boliglånet og billånet, for ikke å snakke om forbrukslån. For det andre er ikke lånet knyttet til et panteobjekt slik boliglånet er. Studielånet er derfor det siste lånet du bør innfri dersom du står i gjeld flere steder, noe jeg definitivt gjør.

Den flytende renten er enkel å forutse, men umulig å gjøre noe med. Lånekassens flytende rente dilter etter resten av markedet med tre-seks måneder, noe som virker brutalt når rentene er på full fart nedover, men som fremstår som en hyggelig gest når rentene stiger igjen. På totalen har det selvsagt ingenting å si.

Den faste renten følger derimot renten på statsobligasjoner, med et rentepåslag på cirka ett prosentpoeng og med et etterslep på en-to måneder. Det var renten for statsobligasjoner i februar som dannet grunnlaget for den fastrenten Lånekassen tilbød i april. Dermed gir Lånekassen deg litt tid til å tenke deg om. Å treffe bunnen i Lånekassens fastrentetilbud er ikke like vanskelig som i markedet ellers. Staten har ikke mange lån med langsiktig rentebinding. Det er bare ett lån som har rentebinding på ti år. Du kan følge lånet på Oslo Børs’ nettsider.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.