- Jeg vil ha en liten hund

Helst uten rabies og adferdsproblemer.

Slik ser informasjonen som kommer opp fra dyrets ID-nummer ut. Vi har tatt bort personlig informasjon. Foto: Faksimile: Dyreidentitet.no
Slik ser informasjonen som kommer opp fra dyrets ID-nummer ut. Vi har tatt bort personlig informasjon. Foto: Faksimile: Dyreidentitet.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er en veldig dårlig idé å kjøpe dyr på nettetSigbjørn Hesthammer Storli, Den norske veterinærforening


Har du tenkt til å skaffe deg en firbent turkamerat eller en hårete ball som kan hente avisen? Skal man tro fagfolket, er ikke dette gjort i en håndvending. Du må blant annet bestemme deg for rasen, hvor du skal kjøpe den, du må innhente informasjon om hundens familie og kanskje til og med gå på rødt i tollen.

På "Dyr og Utstyr" på Finn.no, får vi 7882 treff. Her er hunder, katter, hester og diverse andre kjæledyr til salgs. Men er det greit å kjøpe dyr på nettet?

- Det er en veldig dårlig idé å kjøpe dyr på nettet usett. Kjøp som dette må planlegges. Har du tid til å ha en hund? Hvilken livssituasjon er du i? Passer det med en hund i familien? Sier Sigbjørn Hesthammer Storli, leder i Smådyrpraktiserende veterinærers forening, en særforening i Den norske veterinærforening.

Hvis du skal ha en hund bør du ha tid til stell og tur hver dag, og flere ganger om dagen, i 10-15 år fremover. Dessuten må du spørre deg: Har du råd til å ha hund?

- Dette er med andre ord ingen impulshandling, sier Hesthammer Storli.

Når du vet om du har tid til å ta vare på hunden, bør du gjøre research for å finne ut hvilken rase som passer deg.

- Du kan snakke med andre som har rasen du er interessert i. Da kan du avdekke om det er riktig hund for deg. Sjekk hvilke særegenheter og sykdommer som kan følge med rasen. Når du har funnet ut av dette, da kan du begynne å lete etter hunden, sier Hesthammer Storli.

Roadkill selges til barn

Ikke kjøp usett

Sigbjørn Hesthammer Storli, leder i Smådyrpraktiserende veterinærers forening, sier det er mye å ta hensyn til før man får seg et kjæledyr. Foto: Dyreklinikken Lørenskog
Sigbjørn Hesthammer Storli, leder i Smådyrpraktiserende veterinærers forening, sier det er mye å ta hensyn til før man får seg et kjæledyr. Foto: Dyreklinikken Lørenskog Vis mer


- Du kan ikke kjøpe en valp usett. Du kan se på nettet, men når det gjelder spesielt renraser, bør du oppsøke familien som har valpene. Og du må se valpens mor. Ved å hilse på moren vil du finne ut om hun er sosial, grei og trygg, sier Hesthammer Storli.

De fleste valper er søte og greie som valper, men hvis moren har adferdsproblemer, faller eplet sjelden langt fra stammen, når valpen blir eldre.

- Hvis oppdretter ikke lar deg hilse på moren, men foreslår at dere møtes på en bensinstasjon for eksempel, da bør du avstå fra kjøpet. Da er det noe muffins i gjære, og oppdretteren skjuler noe han ikke er stolt av, sier Hesthammer Storli.

Det aller beste er å hilse på både moren og faren, men det er ikke så ofte man får mulighet til å møte faren. På Norsk kennel klubs elektroniske tjeneste kan man søke etter faren.

- Skavanker gjør ikke noe, men adferdsproblemer er alvorlig, sier Hesthammer Storli.

Les også: Kjæledyr har blitt viktigere for oss, og mange omtaler dem som barna sine

Risiko å kjøpe i utlandet

Det er ikke bare dyrekjøp på nett usett som kan være risikabelt, men også import fra utlandet.

- Hvis du skal kjøpe hund i utlandet, bør du kontakte en anerkjent oppdretter, alt annet er en stor risiko, sier Hesthammer Storli.

Minityrhundene, typiske Hollywoodhunder som Chihuahua, kommer ofte fra tidligere østblokkland. Man får kjøpt dem i Norge også, men det er lange ventelister.

- Disse hundene lever ofte i kummerlige forhold. Oppdretteren kan ha inntil 100 valper uten kontroll, som en slags fabrikk. Det er sjelden god hygiene, og disse hundene har ofte sykdommer. Jeg har møtt mange hundeeiere som har bitre erfaringer. Det kommer mye rart og sykt fra utlandet, sier Hesthammer Storli.

Ulike forumer på nett har kanskje gode tips og anbefalinger for hvilke oppdrettere de selv har gode erfaringer med.

Sverige, er i motsetning til tidligere østeuropeiske land, svært trygt å handle dyr med, fordi de stort sett har samme regler som oss. Du må bare huske å passere på rødt i grensa, og betale moms av kjøpssummen.

Dyrlegens tre siste bud:

 • Du bør se en veterinærattest før du kjøper hunden. Den opplyser om hunden er fri for mangler, eller hvilke mangler den har.
 • Lag en kjøpsavtale. Norsk Kennel Klub har kjøpsavtaler som sparer den nye valpekjøperen for en del økonomiske konsekvenser. For eksempel hvis det blir påvist mangler etter kjøp kan du kreve rabatt, men du trenger ikke å gi den tilbake.
 • Kjøp sykeforsikring. Dyrlegen anbefaler alle hunde og katteeiere å tegne forsikring. Skader kan skje på alle dyr uavhengig av rase og kompliserte operasjoner kan bli svært kostbare. Ikke bare rasehunder med mye problemer. Men noen forsikringsselskap har resevert seg mot å dekke enkelte sykdommer som er sterkt overrepresentert på enkelte raser.
 • Stemmer dyreidentiteten?

  Noe av det første du bør gjøre hvis du vurderer å kjøpe et dyr, er å sjekke dyrets dyreidentitet.

  Slik ser informasjonen som kommer opp fra dyrets ID-nummer ut. Vi har tatt bort personlig informasjon. Foto: Faksimile: Dyreidentitet.no
  Slik ser informasjonen som kommer opp fra dyrets ID-nummer ut. Vi har tatt bort personlig informasjon. Foto: Faksimile: Dyreidentitet.no Vis mer


  Spesielt hunder og hester, men også noen katter, har en dyreidentitet. En mikrochip settes inn med sprøyte av dyrlegen når dyret er valp eller føll. Mikrochipen er på størrelse med et fyrstikkhode, og hvis man scanner dyret, finner man informasjon om rase, navn og eier.

  - Det er dyrlegen som setter sprøyta, og lagrer informasjonen. Å jukse med dette, det er veldig vanskelig, sier Gudbrand Vaten, daglig leder på Dyreidentitet AS, som forvalter mikrochipordningen.

  Det er grisedyrt hos dyrlegen

  - Man plotter inn ChipID-nummeret i vår database, og så kommer informasjonen opp, sier Vaten.

  Hvis du kjøper dyret i utlandet, har utenlandske dyrleger i hovedsak samme system. Du kan sjekke mange utenlandske ID-nummere på www.europetnet.com

  Få dyret inn i landet

  Å importere et kjæledyr inn i landet er en ganske komplisert affære, og reglene varierer fra land til land. Her finner du informasjon om innførsel av kjæledyr

  - Det er mange ting man må ta hensyn til før man importerer et dyr inn i landet. Det er ganske greit å handle med Sverige, men det fleste landene har kompliserte regler, sier Vibeke Bolme, veterinær og seniorrådgiver i Mattilsynet.

  - Før dyret kan komme inn må det få rabiesvaksine, og deretter skal det tas en blodprøve 120 dager etter, for å sjekke om dyret har rabies. I Spania for eksempel har de sykdommer som det offentlige ikke regulerer, sier Bolme.

  Hovedproblemet med import er med andre ord sykdommer. Det er ikke bare at utenlandske dyr ofte kan bære ukjente sykdommer, men også fordi de kan bære på sykdommer som smitter mennesker.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer