Sparepenger

«Jeg vil ta ut alle pengene mine, takk»

Kan du troppe opp i banken og si dette uten videre?

SPARING: Spareøkonom Bjørn Erik Sættem forklarer forskjellene på å spare i fond og på konto. I saken under kan du lese om hva som skjer hvis du drar til banken og ber om å få ut alle sparepengene du har stående der. Video: Michael S. Jæger. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste av oss har noen av sparepengene sine stående på konto uten noen form for bruksbegrensning, og dette kan være relativt store beløp vi har spart opp over tid.

Så, hva skjer hvis du går til banken og ber om å få ta ut alle pengene dine? Det er jo tross alt dine penger!

DinSide har spurt Finanstilsynet og Skatteetaten om hvordan de ville reagert på et uttak i millionklassen, og hørt med forbrukerøkonomen om det er et smart trekk å ta ut alle pengene sine.

- Ikke forvent en halv million på dagen

Forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 svarer følgende på spørsmål om en person med 500 000 kroner på sparekonto, for eksempel, bare kan be om å få ut disse pengene:

- Nei, du kan ikke forvente å få ut en halv million i kontanter på dagen. Utover minibanken, er nemlig bankkontor nå kontantløse. Dette er forresten en av grunnene til at vi aldri hører om bankran lenger, for det er jo ingen penger i banken.

- For uttak av større beløp må det det gjøres individuelle avtaler. Du må rett og slett bestille uttak, legger han til overfor DinSide.

Vær forberedt på spørsmål

Gundersen understreker at å ha kontanter i utgangspunktet ikke er mistenksomt, men bankene er pålagt å følge en del regler, blant annet om beløpsstørrelser og mistenkelige forhold knyttet til hvitvaskingsloven.

- Disse reglene er bestemmende for om banken rapporterer et større uttak, sier forbrukerøkonomen, og legger til:

- Et uttak på en halv million kroner vil naturligvis fange ekstra oppmerksomhet, så i et slikt tilfelle må du regne med at banken vil stille spørsmål rundt kontantuttaket.

Slik ville bankene reagert på million-uttak

Jo Singstad i Finanstilsynet framholder at banker er rapporteringspliktige etter hvitvaskingsregelverket, og det følger av hvitvaskingsloven at de som rapporteringspliktige også har en undersøkelsesplikt.

Det vil si at dersom den rapporteringspliktige avdekker forhold som kan indikere at midler har tilknytning til hvitvasking eller terrorfinansiering, skal det foretas nærmere undersøkelser.

- Terskelen skal være lav og enhver indikasjon kan i utgangspunktet være tilstrekkelig, sier Singstad til DinSide.

- Videre følger det av hvitvaskingsloven at dersom det etter nærmere undersøkelser er forhold som gir grunnlag for mistanke om hvitvasking eller terrorfinansiering, har banken rapporteringsplikt til Økokrim, fortsetter han.

Slik skatter du av kontanter

Bankene har ingen automatisk rapportering til Skatteetaten foruten den årlige rapporteringen som danner grunnlag for skattemeldingen, ifølge seksjonssjef Ole Vincent Jebsen i Skatteetaten.

På den annen side har bankene plikt til å rapportere innskudd og påløpte renter per 31. desember i inntektsåret til Skatteetaten, og etaten kan også innhente kontoutskrifter fra bankene.

- Kontantbeløp per 31. desember i inntektsåret inngår i grunnlaget for formuesskatt. Skattepliktige skal oppgi kontantbeløp de har som overstiger 3000 kroner i skattemeldingen, sier Jebsen til DinSide, og legger til:

- Dersom du unnlater å oppgi dette, kan vi ilegge tilleggsskatt.

På hvilken måte kan Skatteetaten kontrollere at kontantsummen som blir oppgitt av skattebetaleren er riktig?

- Vi kan gjennomføre ulike kontrolltiltak for å avdekke uoppgitte kontantbeløp. Dette kan eksempelvis være innhenting av kontoutskrifter fra banker for å kontrollere om skattepliktige har gjort større uttak i løpet av inntektsåret, svarer seksjonssjefen.

INFLASJON: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl forklarer hvorfor du taper på å ha sparepenger på bankkonto når renta er lav. Video: Stig B. Fiksdal Vis mer

Er det smart å ta ut alle sparepengene sine?

Dette er det siste spørsmålet DinSide stiller til forbrukerøkonom Gundersen, og her er hans kontante svar:

- Nei, jeg kan ikke komme på noen tilfeller der det er smart å ta ut en halv million i kontanter.

- Sikkerhetsmessig er det i alle fall ikke lurt, for de færreste har trygge måter å oppbevare pengene på. Fra du har fått pengene, er det du som har hele risikoen om noe skulle skje, utdyper han.

Alle norske banker, derimot, være med i Bankenes sikringsfond. Det betyr at innskudd, inkludert positiv saldo på kredittkort og kontantbeholdningen på aksjesparekonto er sikret med inntil to millioner i hver enkelt bank. Det betyr samtidig at dersom du har mer enn to millioner på konto i én norsk bank, bør du vurdere å fordele pengene på flere banker.

Her kan du lese mer om hva som skjer med gjeld og sparing dersom banken din går konkurs:

- Du får heller ikke renter på pengene når du tar de ut av banken. I tillegg er du ansvarlig for å innrapportere kontantbeløp du selv sitter på til Skatteetaten. Ergo, du kan altså ikke spare skatt på å fylle opp madrassen eller safen med kontanter, avslutter Gundersen.

Artikkelen ble publisert juni 2021. Sist oppdatert 29. mai 2022.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer