Jentene er økonomiske tapere

Ikke bare eier mennene mye mer enn kvinner, men de tjener også mye mer. Dette bekrefter tall fra Statistisk sentralbyrå. Kvinner må ta ansvar for livene sine, sier økonomisk ekspert.

Kvinner tjener og eier mindre enn menn.

Foto: Inga Ragnhild Holst Foto: Inga Ragnhild Holst
Kvinner tjener og eier mindre enn menn.

Foto: Inga Ragnhild Holst Foto: Inga Ragnhild Holst Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norske kvinner eier bare en brøkdel av hva norske menn gjør:

 • 75 prosent av alle motorkjøretøy og åtte av ti campingvogner står oppført på menn

 • 80 prosent av verdipapirene som er registrert i Verdipapirsentralen og 63 prosent av formuene som er registrert i ulike aksjefond besittes av menn.

 • 75 prosent av norskeid eiendom i utlandet eies av menn

 • 67 prosent av bruttoformuen er eid av menn
 • Og kvinnene tjener også betydelig mindre enn gutta:

 • Norske kvinners bruttoinntekt var i 2001 185.000 kroner, men mennene i snitt tjener 304.000 kroner i året.

 • Kvinner i aldersgruppa 35-44 år tjener mest med sin gjennomsnittlige lønnsinntekt på 190.000, mens menn i den samme aldersgruppa tjener i snitt 112.000 kroner mer i året.
 • Tallene er hentet fra Statistisk sentralbyrås selvangivelsesstatistikk fra 2001

  Dumme damer?

  - Kvinner er ikke dumme, men forsiktige, sier Agnes Bergo, økonomisk rådgiver i Pengedoktoren til DinSide. – Jeg tror ikke at kvinner eier så mange færre boliger enn menn totalt sett, men at i mindre grad slår på stortromma økonomisk, også når de kjøper bolig.

  - Men tallenes tale er klare, hvorfor stiller kvinner dårligere økonomisk sett?

  - Jeg har sett over lengre tid at kvinners villighet til å strekke seg i forhold til det å ha partner og barn, er større enn mennenes. De sier oftere opp jobb for å bli med mannen på reiser, de er mer hjemme med barna og de er oftere løsere med underskriften sin i forhold til ugunstige prosjekter, sier Bergo. – Kvinner må begynne å ta ansvar for livene sine. Mange synes det er lettvint å overlate vanskelige avgjørelser til en mann.

  Dårligere utgangspunkt

  Sosiolog Elisabet Rogg ved Senter for kvinne- og kjønnsforskning ved Universitetet i Oslo, mener at årsaksrekken bak Statistisk sentralbyrås tall starter med at kvinner tjener mindre enn menn:

  - Kvinner tjener dårligere. De jobber ofte i omsorgssektoren i det offentlige, og i det private har de ansvaret for kundene. Slike yrker mer belastende enn de mer tilbaketrukkede stillingene, og kvinner er oftere uføretrygdede. Dernest har de ansvaret for familie og eldre, og får også barn. Dette fører til at de jobber mindre, sier Rogg. – Og kontantstøtten bidrar til at kvinner jobber enda mindre.

  Rogg mener en større bevissthet og kunnskap omkring kvinners yrkesvalg- og liv er nødvendig for å demme opp for inntekts- og formueforskjellene mellom kjønnene.

  - Når kvinner skal velge yrke ser de at det er vanlig man må kombinere flere ting; å jobbe samtidig som man tar ansvar for barn og eldre. De utdanner seg derfor til yrker som muliggjør dette.

  Men selv om kvinner blir seg mer bevisste på økonomi og yrkesvalg spiller flere mekanismer inn, mener Rogg.

  - Når kvinner ønsker seg videre, møter de det såkalte glasstaket. De kommer seg ikke videre opp til stillinger som betyr mer ansvar og høyere lønn. Selv om de ønsker seg utvidede stillinger, eller å komme tilbake til den samme jobben de hadde før de fikk barn, er det ikke sikkert at de får til dette.

  - Det er jo derfor vi har denne pisken med å kvotere inn kvinner til styrer og professorater, legger Rogg til.

  Les!

  Gi oss tilbake miniskjørtet
  De nye kvinnegründerne
  Kvinnfolk bak rattet gir høyere bilforsikring
  Så mye stiger lønna
  Svindler dumme damer
  Blir utbrent av å spille glad
  Slik får du mer i lønn

  [Ugjyldig objekt (debatt)]


  Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer