Jern gir bedre baby-forståelse

Mødre som ikke får i seg nok jern kan få vanskeligheter med forholdet til babyen.

Publisert
Sist oppdatert

Påstanden kommer frem i en ny amerikansk undersøkelse.

Dette arbeidet er den første undersøkelsen som ser på hvordan jernmangel påvirker morens evne til å komme i harmoni med barnet emosjonelt.

- Våre nye resultater viser at effekten av en mild jernmangel kan forstyrre det solide grunnlaget som blir etablert av sunt mor-barn-samvær, sier studiens hovedforfatter Laura Murray-Kolb til CNN.

Filmet mor og barnForskerne filmet 85 kvinner i Sør Afrika sammen med barnet i ti uker etter fødselen. I gruppen hadde 64 mild jernmangel, 31 hadde ingen mangel. Halvparten av kvinnene med jernmangel ble deretter gitt tilskudd, og etter ni måneder ble alle filmet igjen.

Konklusjonen forskerne kom fram til var at mødrene som ikke fikk noe tilskudd viste mindre forståelse for hva barnet ville. De gjorde det dessuten dårligere på tester om emosjonelle evner enn kvinnene i de to andre gruppene.

I de ni månedene opptrådte barna i de tre gruppene ulikt. Barna til mødrene med jernmangel hadde dårligere reaksjonsevne og var mindre involvert med moren.

- Nye mødre bør være klar over deres jernstatus, som vi nå vet påvirker barnet så vel som moren. Jernmangel er lett å rette opp og kan bli en stor del av etter-fødselsproblemer med forholdet mellom mor og barn, sier Murray-Kolb til CNN.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer