Jern kan gi Parkinsons

Beklager Skipperen - spinat er ikke bare sunt. Nå viser det seg at for høyt inntak av jern i kosten kan føre til høyere risiko for å utvikle Parkinssons sykdom.

Publisert
Sist oppdatert

Det er forskere ved University of Washington i USA som har påvist sammenhengen mellom jern og Parkinsons sykdom. Funnene viser at et høyt inntak av jern kan doble risikoen for å utvikle sykdommen.

Men forskerne oppfordrer ikke folk til å slutte med jernholdig mat av den grunn. - For å sette det i perspektiv: en dobling av risikoen er allikevel bare en økning fra 1 til 2 promilles mulighet for å utvikle Parkinsons. Helsegevinsten ved å få i seg tilstrekkelig jern er absolutt verd denne økningen i risiko, sier forskningsleder Karen M Powers

Den økede risikoen ble funnet hos mennesker som hadde et kosthold med mye jern og magnesium og i tillegg tok mer enn et kosttilskudd om dagen. Forskerne påpeker at kosttilskudd med jern kan være fornuftig for mange mennesker men at det bør inntas i fornuftige mengder.

Årsakene til utvikling av Parkinsons er svært sammensatt. En kombinasjon av arvelige faktorer, miljø og livsstil antas å bidra sammen til utvikling av sykdommen. Det er en svikt i produksjonen av dopamin i nervesystemet som fører til forstyrrelser i de områdene som kontrollerer bevegelse. Det antas at jern er med på å bryte ned produksjonen av dopamin ved såkalt oksidativt stress.

Inntak av jerntilskudd kan også gi noen akutte bivirkninger. De vanligste er problemer med fordøyelsen som magesmerter, kvalme og halsbrann. Tilskudd som inneholder hemjern gir mindre bivirkninger enn preparater med ikke-hemjern, både fordi de inneholder mindre jern men også fordi de inneholder jern i naturlige forbindelser. Det anbefales at jerntabletter holdes unna barns rekkevidde da selv relativt små doser kan utløse kraftige reaksjoner og jernforgiftning hos barn.

Mozon 10.06.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer