Hvordan finne drømmejobben

Jo, alle kan finne drømmejobben

Med disse tipsene, kan du knekke koden.

DRØMMEJOBBEN: Relevant utdannelse og bakgrunn er selvsagt viktig, men det er ikke alt som teller. Få eksperttipsene under. Illustrajsonsfoto: Scanpix.
DRØMMEJOBBEN: Relevant utdannelse og bakgrunn er selvsagt viktig, men det er ikke alt som teller. Få eksperttipsene under. Illustrajsonsfoto: Scanpix. Vis mer
Publisert

Skulle du ønske at du jobbet med noe helt annet enn det du gjør i dag? Eller føler du at du ikke har riktig utdannelse eller bakgrunn for jobben du egentlig drømmer om?

Her får du en god nyhet: alle kan lande drømmejobben sin.

Det skjer ikke av seg selv, men følger du karriereekspertenes oppskrift, er sjansen der for å lykkes.

Mette Ljungquist Marstrander
, partner og seniorrådgiver ved Karrierehuset, og Trine-Lise Jagge, daglig leder og operativ hodejeger ved Dynamic People, forklarer deg hvordan du kan gå fram.

Dette er drømmejobben

Først må du ha klart for deg hva som er den ultimate drømmejobben din.

– Drømmejobben finner du først når du vet hva du virkelig brenner for og som engasjerer deg. Du må starte med å spørre deg selv hva det er som gjør deg nysgjerrig, interessert og engasjert, tipser Jagge.

Hun tenker at drømmejobben er den jobben som du gleder deg til å gå til hver dag. Det er jobben der du virkelig kan utmerke deg, jobben der du viser et stort engasjement og virkelig har innsikt i hva den går ut på. Drømmejobben må være den du er genuint interessert i, mener hun.

– Glem lønn og andre goder. Det er din interesse i jobben som først og fremst teller. Arbeidsgivere leter etter den aller beste kandidaten som skal utføre jobben. Lønnen får du deretter, understreker Jagge.

HEADHUNTER: Trine-Lise Jagge ved Dynamic People. Foto: Dynamic People.
HEADHUNTER: Trine-Lise Jagge ved Dynamic People. Foto: Dynamic People. Vis mer

Marstrander mener at mange har en antagelse om hva drømmejobben er uten egentlig å forstå hva som konkret kreves.

– Her bør du gjøre litt research. Les utlysningstekster og stillingsbeskrivelser som ligger ute. Da vil du raskt se noen tendenser. Ring gjerne kontaktpersoner i selskaper og bedrifter og spør mer om rollen og hva som forventes.

– I mange tilfeller vil ikke en utlysningstekst favne hele spekteret, så derfor kan det også være greit å søke på stillinger man er kvalifisert for men som kanskje ikke fremstår som drømmejobben i første omgang, forteller hun.

Lag en plan

Samtidig mener Marstrander at det er viktig å være klar over at de aller færreste finner drømmejobben rett etter studiene, dermed bør du tenke langsiktig.

– Hva skal til av erfaring slik at du lander den jobben du ønsker på sikt, og lag gjerne en strategi-og karriereplan slik at du jobber mot dette målet, tipser hun.

KARRIEREVEILEDER: Mette Ljungquist Marstrander
, partner og seniorrådgiver ved Karrierehuset. Foto: Karrierehuset.
KARRIEREVEILEDER: Mette Ljungquist Marstrander
, partner og seniorrådgiver ved Karrierehuset. Foto: Karrierehuset. Vis mer

Når du jakter på drømmejobben, råder Marstrander deg til å bli bevisst rundt hva som er dine motivasjonsfaktorer og hva slags type rolle som passer for akkurat deg.

Ikke relevant bakgrunn?

Marstrander mener at alle kan finne drømmejobben sin selv om man nødvendigvis ikke har relevant bakgrunn for jobben man søker.

– Det kan man absolutt, men er det helt formelle kvalifikasjonskrav, vil man falle utenfor i en søknadsprosess. Men en arbeidsgiver skal ideelt se etter helheten, og gjennom både formell og uformell kompetanse, samt personlig egnethet og motivasjon, og finne den kandidaten som best kan fylle rollen, mener hun.

Jagge har sett mange eksempler på søkere som har fått drømmejobben uten relevant bakgrunn.

– Det viktige når du søker på jobben er da å vise overføringsverdi fra jobben man har hatt, til jobben man søker. Vi har mange eksempler fra oljebransjen på nettopp dette, sier hun.

Ikke stopp opp

Headhunter Trine-Lise Jagge forklarer:

  • Ofte utlyser vi stillinger der vi leter etter ”alt i en person”, men ikke la det stoppe deg om du ikke kan krysse av absolutt alt vi lister opp. Vi ser etter de som kan komme nærmest det vi ser etter.
  • Du må overbevise oss om hvorfor vi skal ta inn nettopp deg til intervju. Vi utlyser ikke alle stillinger, ofte headhunter vi de profilene vi gjennom vårt nettverk får anbefalt, det er en real kamp om de beste hodene.
  • Det er utrolig viktig gjøre seg selv synlig! Alt for mange har dårlige Linkedin-profiler som kun lister opp arbeidsforhold, ingen anbefalinger og ingen resultater eller stolte øyeblikk .
  • På Linkedin har du en funksjon som heter ”endorse me”. Har du en sjef, kunde eller medarbeider som du vet er fornøyd med jobben du gjør, så spør om han/hun om de vil ”endorse” deg. Vi legger merke til endorsements.

Da må sette deg godt inn i jobben du søker og vise til konkrete oppgaver og løsningsforslag der du kan tilføre bedriften noe de kanskje ikke hadde tenkt på, understreker Jagge.

– Stikkordet er research og innsikt i jobben man søker. Husk at du er en av mange søkere, din oppgave blir da å overbevise om hvorfor arbeidsgiver skal ta inn nettopp deg. Det må du ha et klart svar på, sier hun.

Du trenger vilje og kunnskap, men:

– Det nytter ikke om du har kunnskap og vilje om du ikke kan vise en potensiell arbeidsgiver at du har noe arbeidserfaring, det holder ikke å bare vise til at du er superinteressert, forklarer headhunteren.

Jobb tilpasset livssituasjon

Marstrander tenker samtidig at tanken om hva som er drømmejobben kan forandre seg i løpet av livet, og hva som passer din livssituasjon.

– I tillegg så handler ikke alltid den tenkte drømmejobben om bare den formelle kompetansen, men om du er rett person i forhold til miljøet og arbeidsplassen generelt, avslutter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer