Jo, du vil ha høyere rente

Det er et tegn på at det går bedre for norsk økonomi.

Norske økonomer forventer en ny renteøkning kl 14 i dag. (Foto/montasje: Nancy Bundt/Per Ervland)
Norske økonomer forventer en ny renteøkning kl 14 i dag. (Foto/montasje: Nancy Bundt/Per Ervland) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da tabloidene spådde et rentefall på inntil fem prosentpoeng høsten 2008, advarte vi om at dette ikke var gode nyheter, slik det kunne fremstå i deler av pressen.

På samme måte er det nå på tide å minne om at dersom Norges Bank setter opp styringsrenten på rentemøtet kl 14 i dag, kan det være gode nyheter - selv for deg med boliglån.

Den lave renten var krisehjelp for norsk økonomi. Det lave rentenivået har vært et tegn på at det har stått dårlig til som følge av urolighetene i verdensøkonomien. Når Norges Bank nå setter rentene gradvis opp igjen, er det fordi den norske økonomien går bedre enn forventet og ikke trenger den stimulansen så lave renter er ment å gi.

Det er dog en mørk sky som truer, nemlig krisen i Hellas og andre europeiske land. En økonomisk krise i EU kan få konsekvenser - på sikt også for den norske økonomien. Likevel er de usikre tidene trolig ikke nok til å endre Norges Banks kurs i nærmeste fremtid.

Har du stort boliglån, frykter du kanskje høyere renter, men et høyere rentenivå gir andre fordeler du må ta med i betraktningen:

Det vil bremse økningen i boligprisene. De norske boligprisene stiger stadig, og dette er en faktor som taler for et høyere rentenivå. En høyere rente vil forhåpentligvis bidra til å holde prisene på et mer edruelig nivå og forebygge nye bobler og krakk i boligmarkedet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer