Termingebyr på boliglån

Jo lavere lån, jo mer utgjør termingebyret

Husk at du kan forhandle deg til lavere gebyr.

AVSLØRENDE SUMMER: Har du et boliglån i en bank som tar 50 kroner i termingebyr, vil dette si at gebyrene utgjør 600 kroner i året og 15.000 kroner totalt hvis du har nedbetalingstid på 25 år. Det finnes banker med lavere eller ingen termingebyr, og husk at du kan prute slik som på rentene. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
AVSLØRENDE SUMMER: Har du et boliglån i en bank som tar 50 kroner i termingebyr, vil dette si at gebyrene utgjør 600 kroner i året og 15.000 kroner totalt hvis du har nedbetalingstid på 25 år. Det finnes banker med lavere eller ingen termingebyr, og husk at du kan prute slik som på rentene. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du boliglån, betaler du gjerne termingebyr. Dette er et gebyr du eventuelt betaler hver måned for å få lov til å betale ned på lånet ditt.

Som alle andre gebyr knyttet til lånet ditt, skal termingebyret inngå i den effektive renten, altså renten som viser hva du faktisk betaler for lånet. Derfor er det alltid denne renten du bør vurdere når du sammenlikner rente fra ulike banker, skriver Norsk Familieøkonomi.

Dette understreker også Elisabeth Realfsen i Finansportalen:

- Ikke se deg blind på termingebyrene. Det er den effektive renten som er den riktige prisen, og denne tar hensyn til både nominell rente, betalingshyppighet og termingebyr, sier hun.

Hos Finansportalen kan du sammenlikne boliglånet ditt med andre og finne det beste alternativet for deg, eventuelt bytte bank om du ikke er fornøyd.

Flest tar 50 kroner i gebyr

I fjor vår sjekket Dinside termingebyrene hos flere banker, og nå har vi gjort det samme. Undersøkelsene våre fra i år, nærmere bestemt mandag 13. august 2018, viser at det ikke er store endringer fra forrige gang.

Men, det er store skiller mellom termingebyrene i norske banker. Du må betale alt fra null kroner til 21.000 kroner i gebyr i løpet av 25 år for et boliglån på to millioner kroner.

Her ser du prisoversikten på termingebyr, hentet fra rentebarometeret til Norsk Familieøkonomi og Finansportalen:

BANKTERMINGEBYR MÅNEDTERMINGEBYR ÅRTERMINGEBYR 25 ÅR
Landkreditt Bank000
Sbanken000
BN Bank303609000
OBOS-banken3542010500
NORDirektebank4048012000
Danske Bank4554013500
Gjensidige5060015000
DNB5060015000
Storebrand5060015000
KLP Banken5566016500
Handelsbanken6072018000
Nordea6578019500
Sparebank 1 SR-bank7084021000

Som du ser, koster det ingenting i termingebyr hos blant annet Sbanken, tidligere Skandiabanken, som har vært praksis helt siden banken ble grunnlagt i 2000.

- Alle våre lån er gebyrfrie, alle kostnader dekkes gjennom renten du betaler, sier kommunikasjonsansvarlig Geir Holen.

DNB, Gjensidige og Storebrand tar 50 kroner i termingebyr, mens Nordea tar 65 kroner hver måned. Sistnevnte hadde et gebyr likt de tre andre bankene da Dinside sjekket prisene i 2013.

Gebyr utgjør mer av lånet når det minker

Norsk Familieøkonomi skriver at etter hvert som du betaler ned lånet og det blir mindre, vil termingebyret forbli det samme, med mindre banken foretar endringer. Er boliglånet ditt under 50.000 kroner, bør du derfor være ekstra oppmerksom på hvor høyt termingebyr du betaler.

Et resterende boliglån på 16.800 kroner og månedsgebyr på 70 kroner, betyr 840 kroner i året, som tilsvarer fem prosent av lånet.

Sammen med lånerente på tre prosent, vil dette si at du betaler åtte prosent for å ha boliglånet ditt i en gitt bank.

Boliglånet blir, med andre ord, et dyrt lån å ha etter hvert som det minkes, så derfor kan det lønne seg å betale ned hele lånet når det nærmer seg slutten, råder Norsk Familieøkonomi.

- Foruten termingebyr, bør du også sjekke bankenes etableringsgebyr. I flere tilfeller viser det seg at de bankene som ikke tar termingebyr, heller ikke tar etableringsgebyr, og disse bankene har heller ikke krav om andre tilleggsprodukter for å få beste rente, sier forbrukerøkonom Eva Sørmo.

Du kan prute på gebyrene

I likhet med boliglånsrenten, kan du også kontakte banken og be om lavere termingebyr.

- Det finnes mange eksempler på folk som har prutet det ned hos banken sin, sier Realfsen i Finansportalen.

Nordea, som er en av bankene Dinside har sjekket med høyest termingebyr, opplever sjelden at kunder tar kontakt for å forhandle gebyret.

- Vår vurdering er at termingebyret i kombinasjon med vår rentesetting, gjør at vi er konkurransedyktige på boliglån, sier kommunikasjonsrådgiver Synne Ekrem.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer