Ferierettigheter

Jo, sjefen kan nekte deg ferie

Men det betyr ikke at du står uten noen krav.

KAN NEKTE: Arbeidsgiver har lov til å nekte deg ferie på tidspunktet du ønsker å ta deg fri. Men, du har også dine rettigheter. Illustrasjonsfoto: Scanpix.
KAN NEKTE: Arbeidsgiver har lov til å nekte deg ferie på tidspunktet du ønsker å ta deg fri. Men, du har også dine rettigheter. Illustrasjonsfoto: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Trodde du at du har krav på å ta ut ferie når som helst? Som regel er arbeidsgiver fleksibel rundt dette, men dersom det ikke passer for sjefen at du tar ferie på ditt ønskede tidspunkt, kan hun eller han faktisk nekte deg dette.

– Hovedregelen i ferieloven er at tidspunktet for ferie skal drøftes med arbeidstaker eller arbeidstakers tillitsvalgte, og at arbeidsgiver og disse skal finne frem til enighet om dette, forteller Per Christian Larsen, rådgiver i arbeidstakerorganisasjonen Delta.

Målet er altså enighet, men det er ikke alltid mulig å bli enig.

Arbeidsgiver har frie tøyler

– Dersom arbeidstaker og arbeidsgiver ikke blir enige, så er det arbeidsgiver som fastsetter tiden for ferie. Arbeidsgiver kan ikke fritt frem bestemme dette selv, ferielovens paragraf 7 sier at man for eksempel har krav på minst 18 virkedager, tre uker sammenhengende, i hovedferieperioden og den øvrige ferien som er en uke, samlet, forklarer Larsen videre.

Likevel har arbeidsgiver relativt frie tøyler gjennom for eksempel å bestemme når i hovedferieperioden ferie skal avvikles.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer