Dagpenger ved permittering

Jobb i landbruket og behold dagpengene

Onsdag ble det bestemt at dagpengemottakere som arbeider i landbruket bare trenger å føre halvparten av timene på meldekortet.

JOBBE SOM PERMITTERT? Landbruket trenger arbeidskraft, og vil la deg føre halvparten av det du jobber på meldekortet hvis du jobber innen jordbruk, skog og gartneri. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
JOBBE SOM PERMITTERT? Landbruket trenger arbeidskraft, og vil la deg føre halvparten av det du jobber på meldekortet hvis du jobber innen jordbruk, skog og gartneri. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Med et rekordhøyt antall permitterte, som i disse dager venter på dagpenger fra Nav, er det samtidig et stort behov for arbeidskraft i landbruket i tiden fremover. Årsaken er at tusenvis av utenlandske sesongarbeidere ikke får innreisetillatelse under coronakrisen.

Onsdag varslet regjeringen at det innføres en midlertidig ordning, der dagpengemottakere som tar seg jobb innen jordbruk, skogbruk og gartneri, bare fører halvparten av timene de jobber, på meldekortet til Nav.

Resultatet er ventet å bli at de som er permittert og tar seg jobb i landbruket vil tjene på det - samtidig som man sikrer landbruket arbeidskraft.

Slik skal ordningen fungere

Regjeringen skriver i en pressemelding at det for mange dagpengemottakere i utgangspunktet ville vært lite lønnsomt å ta arbeid i landbruket, fordi dagpenger per time er høyere enn timelønn i landbruket.

Antall timer som føres på meldekortet er da lavere enn det antallet timer man jobber og får betalt for. I praksis betyr dette at de som tar seg jobb i landbruket, det vil si innen jordbruk, skogbruk og gartneri, vil tjene på det.

- Med denne endringen har vi nå fått på plass flere tiltak som vil bidra til å løse utfordringer med mangel på arbeidskraft i landbruket, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF).

Positive til ny ordning

Generalsekretær Sigrid Hjørnegård i Norges Bondelag sier til Dinside at de har foreslått et frikort for å motivere permitterte til å ta en jobb i landbruket.

- I går ble kjent at det er etablert en liknende ordning, det er svært viktig at den bidrar til flere hender i næringa. Det andre sporet er å jobbe for utenlandsk arbeidskraft - uten at det påvirker smittesituasjonen, sier Hjørnegård.

Hvordan finne jobb i landbruket?

Norges Bondelag anbefaler at både bønder som trenger hjelp på sin gård, og permitterte, registrerer seg på arbeidsplassen.no eller Norske Landbrukstenester i sin del av landet.

Det fins også en egen tjeneste, Bord til Jord, som kobler sammen dem som søker jobb i landbruket med dem som trenger arbeidskraft.

- Vi har kjennskap til denne tjenesten, og er positive til alle initiativer som kan bidra til å koble sammen bønder som trenger arbeidskraft og folk som har lyst på en jobb i landbruket, sier Hjørnegård.

Trenger mange tusen arbeidere

Hun sier videre at det jobber mellom 15.000 og 18.000 utenlandske sesongarbeidere i grøntnæringen gjennom året, og at tallet er høyere for hele landbruket.

- Det er positivt at regjeringen er tydelig på at EØS-borgere skal kunne komme og utføre jobben sin som sesongarbeidere, men det betyr ikke at problemet er løst. Gitt utfordringer i sine hjemland, vil mange av sesongarbeiderne ikke ha anledning til å komme, og en del sokner dessuten til land utenfor EØS, sier Hjørnegård.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer