Sommerjobb 2022

Jobb-tabben kan koste deg stipendet

Det er flere ting du må passe på om du skal ha sommerjobb – blant annet må du påse at du ikke tjener for mye.

IKKE PLUKK FOR LENGE: Jordbærplukking er en vanlig sommerjobb for mange unge, men de skal ikke plukke til langt på natt. Foto: NTB
IKKE PLUKK FOR LENGE: Jordbærplukking er en vanlig sommerjobb for mange unge, men de skal ikke plukke til langt på natt. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dersom du vil skaffe deg sommerjobb, kan det være lurt å begynne å søke allerede nå.

Ifølge Finn.no har det vært en økning på over 80 prosent i antall nye sommerjobbstillinger i første kvartal i år (januar, februar og mars) sett mot samme periode i fjor.

– Sammenlikner vi samme periode i 2022 mot 2019, som var et normalt år uten corona-pandemien, er det over 100 prosent økning i antall stillingspubliseringer for sommerjobb, sier Christopher Ringvold, jobbanalytiker og leder for Finn Jobb, til DinSide.

Mest søkt etter – akkurat nå

Så, er du på jakt etter sommerjobb, er det altså veldig gode sjanser nå. Det er mye ledig innenfor en rekke ulike bransjer.

– Det vi også ser, er at mange av sommerjobbstillingene utlyses i månedene februar, mars og april. I tillegg er dette stillinger som er veldig populære. «Sommerjobb» er det mest brukte søkeordet på Finn Jobb akkurat nå, så om du ønsker å sikre deg en stilling, er det nok smart å være tidlig ute, sier Ringvold.

Men når du forhåpentligvis har landet årets sommerjobb, er det fortsatt en del ting du må ordne. Vi har derfor samlet opp alt du må vite om sommerjobb, skatt, pensjon, arbeidstid og lønnssmeller.

PENSJON, DA? Pensjonen din er delt inn i tre deler. Men får du pensjon fra sommerjobben? Lenger ned i saken svarer forbrukerøkonomen. Video: Storebrand Vis mer

Ulovlig arbeidstid

Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Storebrand understreker at det aller første du må sørge for når du har fått sommerjobb, er en skriftlig arbeidsavtale.

– Det er noen arbeidsgivere som tror det ikke er nødvendig for kortere arbeidsforhold, men det stemmer ikke – du har krav på en skriftlig arbeidsavtale, sier Tvetenstrand til DinSide.

I denne avtalen skal det, blant annet, stå hvor mye og når du skal jobbe, hvor lang pause du skal ha, hva du skal gjøre på jobb, lønn og godtgjørelser, når arbeidsforholdet starter og slutter.

– Arbeidstida skal ikke være lenger enn åtte timer om dagen, og 40 timer i uka for de mellom 15 og 18 år, og de under 18 år har ikke lov til å jobbe om natta. For de over 18 år, er vanlig arbeidstid 40 timer i uka, og maks 9 timer om dagen, framholder Tvetenstrand.

En annen viktig ting som skal stå i arbeidskontrakten, er oppsigelsestid. I Norge er denne minst én måned skriftlig oppsigelse av arbeidsforholdet, med mindre noe annet er avtalt skriftlig. Denne oppsigelsestida gjelder også om du ikke har skriftlig arbeidsavtale.

Sommerjobb med skattesmell

De som skal ha sommerjobb, må huske å skaffe seg skattekort eller frikort i god tid før første arbeidsdag.

– Dersom du tjener under 65 000 kroner i året, slipper du å betale skatt, men du må likevel bestille frikort. Dette er viktig, for om du ikke har skattekort eller frikort, kommer arbeidsgiveren din til å trekke deg 50 prosent skatt – og det vil du ikke, sier forbrukerøkonom Tvetenstrand.

Sjekk skattekortet:

Du kan også ha skattefrie småjobber:

  • Jobber du hos en arbeidsgiver der du tjener inntil tusen kroner, trenger du ikke å melde dette til Skatteetaten.
  • Dersom du gjør småjobber for en privatperson, som for eksempel klippe plen eller male hus, er den skattefrie inntektsgrensa 6000 kroner per oppdrag du tar.
  • Er du ansatt hos et idrettslag eller en frivillig organisasjon, kan du tjene inntil 10 000 kroner uten å måtte skatte.

… og pass opp for studielån-fella

For deg som studerer og lever på studielån, er det viktig å være oppmerksom på Lånekassens beløpsgrenser.

– Alle studenter kan få like mye i lån, men hvis du tjener mer eller har høyere formue enn de fastsatte grensene, kan du miste muligheten til å få inntil 40 prosent av lånet omgjort til stipend, advarer Tvetenstrand.

– I år kan du tjene 199 591 kroner ved siden av studiene før stipendet blir redusert. Dersom du studerer i sju måneder eller mindre, er grensa 498 977 kroner, fortsetter hun.

Det betyr altså at du kan tjene ganske mye i løpet av et år før du får mindre i stipend, men det er lurt å følge med på totalinntekten din i løpet av året.

Ja, sommerjobben gir pensjon

Det er alltid stas å ha klart å skaffe seg sommerjobb og tjene sine egne penger, men det de yngste arbeidstakerne sjelden tenker på, er at dette lønner seg også i det lange løp:

– Nå er det nemlig sånn at du har rett til å få pensjonssparing fra arbeidsgiveren din fra du er 13 år, det vil si også på det du tjener på sommerjobben din, sier Tvetenstand.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer