Arbeidstid i jula

Jobber du i juleåpen butikk? Dette må du vite om rettighetene dine

Flere lover og avtaler spiller inn når åpningstider og bemanning skal avgjøres i julestria.

HANDLEFEST: Mange butikker og kjøpesentre har åpent søndagene før jul og på julaften. Som ansatt er det viktig at du vet om rettighetene dine. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
HANDLEFEST: Mange butikker og kjøpesentre har åpent søndagene før jul og på julaften. Som ansatt er det viktig at du vet om rettighetene dine. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Flere butikker og kjøpesentre holder åpent søndagene før jul, på julaften og i romjulen. Dette er for å ekspedere de som skal handle alt de trenger før julefreden senker seg, samt for å selge flere varer.

Arbeidstilsynet registrerer ikke noen andre typer spørsmål i forbindelse med julen enn ellers i året.

- I forbindelse med butikkarbeid i forkant av jul, får vi henvendelser om reglene for arbeidstid, overtid, avvikende avtaler for arbeidstid og hvordan man går fram for at arbeidsgiver kan søke om det, sier Birgit Espejord Jensen, brukerleder for tilsynets svartjeneste, til Dinside.no.

Videre i saken får du svar på alt du som ansatt måtte lure på om arbeidstid i jula.

Hvorfor får butikkene ha åpent søndagene før jul og på julaften?

Søndager er hellige, og ifølge lov om helligdager og helligdagsfred skal faste utsalgssteder som selger varer til forbrukere holde stengt disse dagene.

Men, det er noen unntak, blant annet for de tre siste søndagene før julaften: Da kan butikkene holde åpent mellom klokken 14:00 og 20:00. På julaften må de stenge klokken 16:00.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer