Jobber FOR svart arbeid

- Pengene du tjener tilhører deg, og ingen andre, sier mannen bak Svartarbeid.no.

Noen synes det er ekstra tungt å betale skatt. Foto: Per Ervland
Noen synes det er ekstra tungt å betale skatt. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Pengene du tjener, tilhører deg og ikke noen andre.Bent Johan Mosfjell


Mens mange nå sitter og legger siste hånd på selvangivelsen, er det noen som jobber for svart arbeid og kaller det økonomisk selvforsvar.

- Jeg anser Svartarbeid.no som en seriøs hjemmeside, og det er absolutt ikke ment som en fleip, sier grunnleggeren av siden, Bent Johan Mosfjell, til DinSide.

Han opplyser imidlertid at de for tiden jobber lite med siden på grunn av andre prosjekter og forpliktelser, og at det derfor er færre enn 100 unike besøkende innom om dagen.

- Tanken bak siden er at mennesker eier seg selv og også produktet av eget arbeid. Pengene du tjener, tilhører derfor deg, og ikke noen andre. Skatt innebærer at staten forsyner seg uten din tillatelse, noe som vi mener er umoralsk, sier Mosfjell, som også er en av personene bak nettavisen Liberaleren.no.

Hva mener du?

Betaler du skatt med glede? (Avsluttet)
Nei, det er sure penger jeg gjerne skulle disponert selv.(63%)
Ja, det er en hver borgers plikt.(37%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Rike menn kjøper svart arbeidskraft

Drivkraften til Mosfjell er en klar ideologisk overbevisning med bakgrunn i libertarianisme. Ideene er lite utbredt i Norge, men i USA finnes det flere millioner libertarianere som deler samme syn som Mosfjell, nemlig at du selv skal få disponere de pengene du tjener.

- Bryt gjerne loven

- Vi anser svart arbeid som økonomisk selvforsvar, en metode for å beskytte egne penger mot statens tyveri. Vi oppfordrer aktivt mennesker til å arbeide svart, sier Mosfjell.

Ideologi er altså viktigere enn lover og regler?

- Ja, det er det ikke noen tvil om. Sivil ulydighet er et viktig virkemiddel for å bekjempe ulike typer urett. Vi har ingenting imot at folk bryter loven. Jeg vil gjerne benytte ytringsfriheten min til å si at folk må gjøre det de føler er riktig, uavhengig av lover og regler. Stortingets regler er ikke hellige, mener Mosfjell.

Ansetter du svart arbeidskraft? Flere har havnet i fengsel!

Jobber ikke svart

Ifølge Mosfjell er tanken bak Svartarbeid.no å kombinere tre perspektiver: 1) Prinsipielle og praktiske argumenter mot skatt. 2) Tips om hvordan skatteregler kan bøyes for å slippe unna med minst mulig skatt, og 3) Fortelle de som jobber svart, at de driver med noe som er bra, og oppfordre dem til å fortsette med dette og gjerne utvide sitt svarte arbeid.

- Det er et nettverk på over 100 mennesker knyttet til siden, men jeg er den eneste som står oppført med eget navn siden mange frykter represalier fra skattemyndighetene dersom deres politiske synspunkter blir kjent. Siden jeg er talsperson for siden, kan jeg personlig ikke jobbe svart, sier Mosfjell.

Les også: Slik blir vasken hvit

Ekstreme synspunkter

Arbeidet med Liberaleren og Svartarbeid.no har så langt ikke ført til reaksjoner fra offentlige myndigheter, men Mosfjell får reaksjoner fra andre privatpersoner på arbeidet han gjør.

- En del synes det er litt ekstremt, men jeg får mange positive tilbakemeldinger. Jeg opplever i stor grad at folk er enige i prinsippet om at det er en selv som skal disponere pengene en tjener.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer