Deltid og pensjonsopptjening:

Jobber kvinnen i familien deltid, bør mannen kompensere for tapet

Å velge å jobbe deltid for å gjøre hverdagen enklere for familien, koster mange hundre tusen i tapt inntekt og pensjon. Det bør den andre ta regningen for, mener pensjonsøkonom.

JOBBE REDUSERT? Sammen bør man regne på hva dette faktisk koster den som velger å jobbe deltid. Dessuten bør den andre i forholdet kompensere for dette tapet, mener pensjonsøkonom. Foto: Maskot/NTB Scanpix
JOBBE REDUSERT? Sammen bør man regne på hva dette faktisk koster den som velger å jobbe deltid. Dessuten bør den andre i forholdet kompensere for dette tapet, mener pensjonsøkonom. Foto: Maskot/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I Norge er andelen kvinner som jobber deltid relativt stor sammenlignet med i andre land, også når vi sammenligner oss med de andre nordiske landene. Dette kan ha mange årsaker, men også de siste tiårs høye velstandsvekst kan ha spilt inn, mener Jon Erik Dølvik, som er forskningskoordinator for komparative arbeidslivsstudier i Fafo.

Kvinner, deltid og lønnsforskjeller

  • 37 prosent av sysselsatte kvinner i Norge er i deltidsarbeid, ifølge SSB.
  • I 2016 var heltidsansatte kvinners gjennomsnittlige månedslønn 87,6 prosent av menns gjennomsnittlige månedslønn.
  • For deltidsansatte er gjennomsnittlig månedslønn nesten lik for menn og kvinner.
  • Det er tydelige forskjeller på lønnsnivåene mellom yrkene som kvinner og menn velger. Kvinner har gjerne yrker med et lavt eller moderat lønnsnivå, mens mange menn har høyt betalte yrker.

- I hushold med to yrkesaktive og god samlet inntekt går påfallende mange kvinner ned i arbeidstid. Resultatet er gjerne at mannen jobber fulltid mens kvinnen tar ut velstandsveksten i økt tid til familie og fritid, uttalte Dølvik nylig da Dinside skrev om nordmenns arbeidstimer og det at vår arbeidsstyrke jobber mindre enn i mange andre land.

Er dette utgangspunktet for at kvinnen velger å jobbe deltid, er det greit å være klar over hva det faktisk utgjør - ikke bare i tapte inntekter, men også i tapt pensjon.

Totalt sett er det nemlig snakk mange hundretusen kroner, hvis man velger å jobbe redusert i flere år.

650.000 kroner i tapte inntekter

Pensjonsøkonom Knut Dyre Haug i Storebrand har hjulpet oss med å se hvor mye man taper i pensjon og inntekter ved å jobbe 80 prosent deltid i fem år.

I eksempelet er det tatt utgangspunkt i Statistisk sentralbyrås (SSB) gjennomsnittlige månedslønn for 2017, mens 18,1 prosent av inntekten din er det du tjener opp til pensjon fra folketrygden.

Siden prosentsatsen fra arbeidsgiver varierer fra arbeidssted til arbeidssted, er det brukt et snitt på 4,5 prosent.

Dette gir et totalt inntektstap per år på 130.378 kroner, hvor tapt pensjonsinntjening utgjør 24.033 kroner.

På fem år blir dette 651.889 kroner samlet, eller 120.165 kroner i pensjonsopptjening.

Brutto årsinntekt531720
Årlig inntektstap, 80 % arbeid106344
Tap pensjon fra folketrygden (18,1 %)19248
Tap pensjon fra arbeidsgiver (4,5 %)4785
Tapt pensjon per år24033
Samlet inntektstap inkl. pensjon per år130378

Regner man sammen det totale inntekts- og pensjonstapet, blir dette på 651.889 kroner totalt etter fem år.

Den som jobber bør kompensere for tapet

Knut Dyre Haug råder alle familier som er enige om at den ene parten er noe mer hjemme i en periode, tar seg tid til å gå gjennom de økonomiske konsekvensene dette fører med seg.

- Familien har i mange tilfeller funnet ut at dette må til for å få alt til å gå rundt. Spørsmålet er da enkelt: Hvem skal ta regningen for lavere pensjon? påpeker Dyre Haug.

– Dør eller flytter partneren med full lønn og høy pensjon, blir den andre sittende igjen med lav opptjening av pensjonsinntekt i en viktig fase i livet. Det er dønn urettferdig at en som har jobbet hjemme, ulønnet, skal ta regningen for dette alene, mener han.

Den som jobber fulltid bør derfor kompensere for dette tapet, mener han.

– Mitt forslag er at den som jobber fulltid kompenserer dette, gjennom å spare i et bredt sammensatt fond. Det viktigste er at sparingen gjøres i navnet til den hjemmearbeidende. Da er det aldri senere noen tvil om hvem som eier disse pengene, uansett samlivsbrudd eller dødsfall. Dette er et enkelt, men veldig godt pensjonsråd, mener Dyre.

Han minner også om at den personen som jobber deltid på grunn av omsorg for barn, passer på å få godskrevet omsorgsopptjening fra folketrygden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer