Deltid og pensjonsopptjening:

Jobber kvinnen i familien deltid, bør mannen kompensere for tapet

Å velge å jobbe deltid for å gjøre hverdagen enklere for familien, koster mange hundre tusen i tapt inntekt og pensjon. Det bør den andre ta regningen for, mener pensjonsøkonom.

JOBBE REDUSERT? Sammen bør man regne på hva dette faktisk koster den som velger å jobbe deltid. Dessuten bør den andre i forholdet kompensere for dette tapet, mener pensjonsøkonom. Foto: Maskot/NTB Scanpix
JOBBE REDUSERT? Sammen bør man regne på hva dette faktisk koster den som velger å jobbe deltid. Dessuten bør den andre i forholdet kompensere for dette tapet, mener pensjonsøkonom. Foto: Maskot/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I Norge er andelen kvinner som jobber deltid relativt stor sammenlignet med i andre land, også når vi sammenligner oss med de andre nordiske landene. Dette kan ha mange årsaker, men også de siste tiårs høye velstandsvekst kan ha spilt inn, mener Jon Erik Dølvik, som er forskningskoordinator for komparative arbeidslivsstudier i Fafo.

- I hushold med to yrkesaktive og god samlet inntekt går påfallende mange kvinner ned i arbeidstid. Resultatet er gjerne at mannen jobber fulltid mens kvinnen tar ut velstandsveksten i økt tid til familie og fritid, uttalte Dølvik nylig da Dinside skrev om nordmenns arbeidstimer og det at vår arbeidsstyrke jobber mindre enn i mange andre land.

Er dette utgangspunktet for at kvinnen velger å jobbe deltid, er det greit å være klar over hva det faktisk utgjør - ikke bare i tapte inntekter, men også i tapt pensjon.

Totalt sett er det nemlig snakk mange hundretusen kroner, hvis man velger å jobbe redusert i flere år.

650.000 kroner i tapte inntekter

Pensjonsøkonom Knut Dyre Haug i Storebrand har hjulpet oss med å se hvor mye man taper i pensjon og inntekter ved å jobbe 80 prosent deltid i fem år.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer