Streik i offentlig sektor

Jobbfravær grunnet streik

Du har som forelder ingen lovmessig rett på fri fra jobb dersom skolen eller barnehagen stenges grunnet streik og du må være hjemme med barna.

BARNEHAGER OG SKOLER KAN RAMMES: Partene må bli enige innen midnatt onsdag for å unngå streik. Foto: NTB.
BARNEHAGER OG SKOLER KAN RAMMES: Partene må bli enige innen midnatt onsdag for å unngå streik. Foto: NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rett etter pinsehelga startet innspurten av lønnsoppgjøret i stat og kommune - og to timer seinere braket det løs for det tredje tariffområdet i meklingen, nemlig Oslo kommune.

Fem timer på overtid ble det klart at meklingen mellom Unio og KS ikke førte fram. Det betyr streik for 7390 lærere og helsearbeidere landet over, melder NTB torsdag.

Fredag vil streikesjef Steffen Handal ikke avsløre om det er aktuelt å trappe opp streiken blant lærere og sykepleiere, men forsikrer at streikeviljen er der.

Noen ble enige

Streiken berører i første omgang 13 kommuner og 9 fylkeskommuner, opplyser Unio.

Rundt 180 skoler rammes av streik.

Noen ble imidlertid enige: LO kommune, YS kommune og Akademikerne kom på sin side til enighet om ei ramme på 2,8 prosent, som gir ansatte et lønnstillegg på mellom 10 000 og 22 000 kroner.

Hva med streikefravær fra jobb?

Dersom barnehager og skoler må stenge grunnet streik, er det ingen lovregler som gir foreldrene til barna rett til fri fra jobben, ifølge juridisk rådgiver Hans Gjermund Gauslaa i Simployer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.