Arbeidstid i påsken

Jobbreglene for påsken

Spesielt onsdag før påske og påskeaften er litt spesielle.

PÅSKEJOBBING: Det er ikke alle som har halv arbeidsdag onsdag før skjærtorsdag. Foto: Shutterstock/NTB
PÅSKEJOBBING: Det er ikke alle som har halv arbeidsdag onsdag før skjærtorsdag. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Påsken nærmer seg med stormskritt, og det er mange som har planer om å jobbe den uka. Da kommer det sedvanlige spørsmålet opp: Hvilke arbeidsregler gjelder?

For mens mandag og tirsdag etter palmesøndag er vanlige arbeidsdager, skjærtorsdag, langfredag, 1. og 2. påskedag er røde dager, kan onsdag før skjærtorsdag og påskeaften være litt spesielle.

Påskeaften er nemlig ikke en helligdag.

PÅSKEN: Mange må bli hjemme i påsken så hvorfor ikke prøve noe nytt? Man kan for eksempel lage gule egg! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Jobbe onsdag i påskeuka

Flere tenker kanskje at onsdag i påskeuka er halv arbeidsdag, men slik er det ikke for alle. I utgangspunktet er det en vanlig arbeidsdag for alle arbeidstakere som jobber på dagtid.

- Jobber du vanlig arbeidstid 8-16, har du ikke krav på å få gå hjem tidligere onsdag før skjærtorsdag, med bakgrunn i arbeidsmiljøloven. Ifølge loven skal det være arbeidsfri fra klokka 18 dagen før søn- og helgedager. Det betyr at dersom det skal arbeides etter klokka 18 denne onsdagen, så må vilkårene for søndagsarbeid være oppfylt, forklarer Camilla Schie-Veslum, arbeidsrettsjurist i Simployer, i en pressemelding.

For deg med vanlig kontorarbeid vil det ikke være tillatt med arbeid etter klokka 18 på onsdagen før skjærtorsdag, med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig».

Samtidig er det bedrifter med avtaler som innebærer kortere arbeidstid på onsdagen, som gjør at du kan slutte for eksempel klokka 12 uten å bli trukket i lønn.

- Andre kan ha avtale om å slutte for eksempel klokka 13 eller 14, så her må man sjekke avtalene som gjelder den konkrete virksomhet, råder Schie-Veslum.

Vær samtidig obs på at åpningstida i butikker reguleres av lov om helligdagsfred og her er det andre regler enn i arbeidsmiljøloven, påpeker hun.

Jobbe påskeaften

For påskeaften gjelder samme regler som for julaften og pinseaften, som heller ikke er røde dager, men ifølge arbeidsmiljøloven skal det være fri fra klokka 15.

- I arbeidsmiljøloven heter det at det skal være arbeidsfri fra kl. 15 på jul-, påske- og pinseaften. Det innebærer at arbeid etter klokka 15 på påskeaften er å se på som søndagsarbeid. Dermed er det bare tillatt å jobbe hvis arbeidets art gjør det nødvendig, opplyser Simployer.

Og når det gjelder de røde dagene: Dersom du egentlig skulle jobbe én eller flere helligdager, men kontoret eller butikken er stengt, har du krav på ordinær lønn.

Og husk: butikkene stenger klokka 16 på påskeaften, og åpner ikke igjen før tirsdag morgen.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer