Joggeskoens død?

Joggesko øker risikoen for skade.

Har vi i 40 år har blitt lurt til å kjøpe dyre sko med støtdemping, luftputer og andre finesser? Fotomontasje Foto: Colourbox.com og
Har vi i 40 år har blitt lurt til å kjøpe dyre sko med støtdemping, luftputer og andre finesser? Fotomontasje Foto: Colourbox.com og Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi har løpt barbeint i nærmere to millioner år. Moderne løpesko har vi imidlertid bare hatt i nærmere 40 år. Men til hvilken nytte, egentlig? For til tross for at det brukes enormt med tid, penger og forskning på løpeko, har man fremdeles mange skader, opplyser en barbeint Tor Fauske, daglig leder i Löplabbet, på et seminar.

Før var det bare «særinger» som hevdet at det er best å løpe barbeint, men nå er det blitt mer mainstream og flere vanlige folk er kommet på banen for å fremme barfotløping:

- Polstrede joggesko kan forårsake mer skade, sier professor. Les mer her.

- Å løpe med joggesko er som om John McEnroe skulle ha spilt tennis med en baseball, ytrer langdistanseløperen Gordon Pirie i boken «Running Fast and Injury Free».

Så skal vi nå bare kaste skoene og sprelle med tærne, spør Fauske.

Lengre ned i artikkelen kan du lese om hva tidligere langdistanseløper Ingrid Kristiansen mener om barfotløping.

Les også: Er joggesko ferskvare?

Løpe barbeint

Vurderer du å løpe barbeint? (Avsluttet)
Nei, aldri i livet!(37%) 318
Jeg nøyer meg med å si: En interessant diskusjon...(34%) 290
Ja, dette har jeg lyst til å prøve.(29%) 248
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Mange skader

Med moderne løpesko blir vi tvunget til å treffe bakken med hælen først. Deretter vil foten rulle, eller pronere, over på tærne. Ifølge eksperter vil du med dette treffe bakken med et støt som tilsvarer to til tre ganger kroppsvekten din, noe som opplagt vil mangedoble risikoen for skade.

Ifølge Fauske blir 70 prosent av alle løpere, i alle kategorier, skadet hvert år, i hovedsak på grunn av gal teknikk, fordi de bruker gale sko.

Løper vi barbeint er det ikke naturlig å lande på hælen. Det blir naturlig å komme på forfoten med en gang, og vi kobler inn våre egne støtdempere, og bruker leddene til å fjære. Når man lander på hælen går støtet rett opp, og du får ikke fjæret av.

Men betyr dette at vi i 40 år har blitt lurt til å kjøpe dyre sko med støtdemping, luftputer og andre finesser?

Motesko ødelegger også føttene dine

Takker Gud for joggesko

Dette skjer når du løper barfot:

 • Den viktigste forskjellen ligger i hvordan du møter bakken. I en dempet løpesko vil de aller fleste lande på hælen og rulle over til tåballene, for å dempe støtet. Tar du av deg skoene vil du raskt merke at du blir tvunget til å lande lengre frem på foten.
 • Fettputen under hælen er ikke stor og sterk nok til å tåle et støt med en kraft som tilsvarer 2-3 ganger kroppsvekten din.
 • Lander man lengre fram på foten brukes med av bevegelsesenergien i framdrift, og ikke like mye kraft vil gå tapt i en vertikal bevegelse når man møter bakken. Løper du barfot med god teknikk, vil støtet når du treffer bakken ikke være særlig mye sterkere enn når du går.
 • Fotbuen blir tatt i bruk, slik den er skapt for å brukes: Som en fjær som demper støt.
 • Leddene i resten av benet vil også naturlig melde seg som støtdempere. Du vil løpe på en mer skånsom måte, da du vil måtte tilpasse bevegelsene mer enn når man suser av gårde med god beskyttelse.
 • Kilde: Löplabbet

 • Tidligere løpedronning Ingrid Kristiansen er først ute for å svare på dette. Hun takker først og fremst de høyere makter for løpesko.

  - Takk Gud for dagens joggesko! Jeg hadde aldri stått her som tidligere verdensmester, og hadde aldri i livet oppnådd samme resultater hvis jeg hadde løpt uten sko, sier hun på seminaret.

  Hun har lagt merke til den nye løpebølgen, men tror ikke at den vil innebære en overvekt av barbeinte løpere. Hun synes det er viktigere å lære folk til å løpe riktig, med sko til den kroppen en har, og til det løpesettet en har.

  Hva sier så Löplabbet og joggeskoprodusentene om barfotløping?

  Slik velger du i jungelen av joggesko

  - Som en orgasme

  Brand manager i NIKE, Hans Koeleman, innrømmer at det nesten gir ham orgasme å løpe barbeint, da det føles så naturlig og deilig. Videre forteller han om alle beskyldningene NIKE har fått gjennom årene, som at skoene overbeskytter foten, at de gjør oss late, og at de tvinger foten til å gjøre noe den ikke burde gjøre.

  - Nå ønsker vi å utvikle sko som vil gi samme følelse som å løpe barbeint. Nike FREE tilbyr den ekstraordinære løpsfølelsen forbundet med barfottrening, forklarer han, og legger til at skoen sørger for at foten bruker sine egne støtdempende og stabiliserende evner, og at dette ikke er en del av skoen.

  Ronny Ingebrigtsen i Löplabbet er rask med å tilføye at de på ingen måter ser for seg joggeskoens død.

  Slik avslører du dårlige sko

  Lang vei

  - De fleste som løper er tross alt amatører. Alle kan løpe barfot, men veien er lang. De fleste joggere har nok med å motivere seg for å komme seg ut for å oppnå en helsegevinst. De har nok med det, og vil ikke ta den lengre, som å teste barfotløping, sier Ingebrigsten.

  Lokk fram løpelysten

  Samtidig legger han til at de gjerne gir råd til kunder, og deler sin kunnskap med dem som er interessert i dette, men forklarer at det er en prosses.

  Leggmuskulaturen er utrent, det samme gjelder ledd, sener og ligamenter. Hele systemet bærer rett og slett mangel på belasting og manglende trening. Det dreier seg med andre ord om en gradvis tilvenning.

  - Å avfeie hele barfotdiskusjonen som en useriøs hippieflørt ville være dumt av oss. Like dumt ville det være å kaste vrak på vår egen vellykkede idé og 25-års egenerfaring. Vi velger derfor å ønske diskusjonen velkommen, og se det hele som en gylden mulighet til å utvide menyen vår, og til å jobbe på flere arenaer og på nye måter, skriver markedsansvarlig i Löplabbet Nils-Henrik Andersen, i vårkatalogen deres.

  Dette forsøker de å gjenspeile i NIKEs nye produkter. Mens de på den ene siden har FREE skoene, er de også ute med Vomero, som garanterer god støtdemping, god passform og fleksibilitet i sålen.

  Har du erfaring med barfotløping, eller har du prøvd noen av produktene som nevnes i denne artikkelen? Skriv om det i debatten under.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer