Jojo-slankere er som narkomane

Lider også av abstinenssymptomer.

«AVHENGIG» AV SUKKER: Jojo-slankere får angst av sukkerfrie perioder, antyder en ny studie på rotter. Foto: Colourbox.com
«AVHENGIG» AV SUKKER: Jojo-slankere får angst av sukkerfrie perioder, antyder en ny studie på rotter. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Såkalte jojo-slankere – det vil si folk som gjentatte ganger slanker seg, men ikke klarer å holde kiloene borte – kan oppleve abstinenssymptomer, på samme måte som alkoholikere og narkomane.

Det antyder en ny laboratoriestudie på rotter ved Boston University Medical Center, melder The Telegraph.

Undersøkelsen er publisert i fagtidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences.

Les også: Lei av jojo-slanking?

Stem her!

Har du opplevd abstinenssymptomer av å holde deg unna usunn mat? (Avsluttet)
Ja(72%) 257
Nei(19%) 67
Usikker(9%) 34
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Får angst uten sukker

Personer som jojo-slanker klarer ikke å frigjøre seg fra den onde sirkelen med kalorikutting etterfulgt av matorgier.

De amerikanske forskerne tror dette skyldes virkninger i hjernen som sett hos stoffmisbrukere med tilbakefall.

Den første gruppen rotter ble vekselvis gitt søtet fôr med sjokoladesmak og vanlig mat, i intervaller på to og fem dager. Den andre gruppen fikk kun vanlig mat.

Sjokoladerottene begynte etter hvert å rynke på nesen over den ordinære maten, men kastet seg raskt over det søte fôret.

I de dagene av syklusen hvor de fikk vanlig mat led rottene av angst. Dette forsvant imidlertid når de fikk smaken av sjokolade.

Les også: Hva er å spise normalt?

Fører til «tilbakefall»

Forskerne så at tapet av søtmat påvirket et stressgen i hjernen: Aktiviteten til dette genet, kalt CRF (corticotrophin-releasing factor gene), økte i amygdala - hjernedelen som spiller en nøkkelrolle i formidlingen av frykt og angst.

Kun når dyrene ble gitt mat med sjokoladesmak gikk CRF-aktiviteten tilbake til normalt. Samme virkning på CRF-genet er sett hos alkoholikere og stoffavhengige som ikke klarer å stå imot suget.

- CRF-aktivering under avholdenhet fremkaller en negativ følelsesmessig tilstand som er ansvarlig for tegn på angst og bidrar til at man faller tilbake til de ”forbudte matvarene”, sier forsker Valentina Sabino, ifølge The Telegraph.

- Stresset som oppleves av personer som hyppig slanker seg har nevrobiologiske likheter med den negative emosjonelle tilstanden til stoff- og alkoholavhengige.

Les også: Snarveien til en snasen skrott

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer