Julehandel med kredittkort

- Jula kan koste deg boligdrømmen

Inkassorådgiver påpeker at den usikrede gjelda vår vokst med 1,5 milliarder kroner de siste 30 dagene.

FLAUT OG SKAMFULLT: I stedet for å innrømme at økonomien ikke strekker til, velger de å kjøpe julegaver på kreditt. De som ikke betaler hele kredittregninga når den kommer, kan grue seg til å gå inn i 2022 med dyr gjeld. Foto: NTB
FLAUT OG SKAMFULLT: I stedet for å innrømme at økonomien ikke strekker til, velger de å kjøpe julegaver på kreditt. De som ikke betaler hele kredittregninga når den kommer, kan grue seg til å gå inn i 2022 med dyr gjeld. Foto: NTB Vis mer
Publisert

- Jula skal være ei koselig tid med familie og venner, men høytida blir dessverre en stressende periode for mange. Og det er ikke bare på grunn av alt som må gjøres, men også med tanke på alle pengene som skal brukes - penger mange egentlig ikke har, sier daglig leder Geir Grindland i Inkassopartner til DinSide.

- I stedet for å innrømme at økonomien ikke strekker til, velger mange å kjøpe julegaver på kreditt. De blir dermed sittende på julaften med en vond klump i magen, for de vet at pengene må tilbakebetales på nyåret - mest sannsynlig med veldig høy rente, sier Grindland.

Ifølge Gjeldsregisteret er vår samlede usikrede gjeld 154 milliarder kroner per i dag, noe som innebærer en økning på 1,5 milliarder de siste 30 dagene.

- Mye flinkere

Da DinSide skrev om black friday i slutten av november, kunne forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 glede oss med funn fra en fersk undersøkelse, som viste at de aller fleste var bedre forberedt enn noen sinne på å betale kredittregninga når den kommer:

De aller fleste, altså 80 prosent, frykter ikke dårlig råd over nyttår, ifølge undersøkelsen.

SIKKERHETSSPARING: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand forklarer hvorfor du bør ha en bufferkonto. Den kan, for eksempel, komme godt med etter julehandelen. Vis mer

- Det mest oppsiktsvekkende, er hvor mye flinkere og bevisste folk er blitt på å sjekke priser og planlegge innkjøpene knyttet til black friday. Tydeligvis har folk skjønt at en god rabatt ikke nødvendigvis er et godt kjøp. Vi er altså bedre forberedt enn noen gang når vi «slår oss løs» under black friday, sier Gundersen til DinSide.

Forhåpentligvis har vi tatt med oss de gode vanene med å sjekke priser og planlegge kjøp også etter black friday.

Kan koste deg boligdrømmen

Grindland i Inkassopartner påpeker at selv om en god del har kontroll på hvordan de skal klare å betale tilbake summene de bruker med kredittkortet, er det mye som tyder på at det ikke er tilfellet for alle.

- Mange er dessverre ikke klar over hvor store konsekvensene kan bli av å få betalingsanmerkninger, sier Grindland, og fortsetter:

- I verste fall kan de få problemer med, blant annet, å leie bolig, ta opp lån og inngå avtaler på mobil, strøm og forsikring. Betalingsanmerkninger kommer først etter at forliksråd og namsmann har vært på banen, så dette er altså svært alvorlige gjeldsproblemer.

Ubetalte inkassosaker, dommer fra forliksrådet, utleggsforretninger gjennomført av namsmann, konkurser, gjeldsordninger og avdragsordninger som blir misligholdt, er eksempler på saker som fører til betalingsanmerkninger.

- Betalingsanmerkning er de verste sakene, understreker Grindland.

Regninga kan kommer rett før jul

Dersom du betalte black friday-handelen med kredittkort, kommer nok regninga allerede i desember.

- Jeg tror det vanlige er at kjøp gjort i løpet av en kalendermåned har betalingsfrist den 15. eller 20. måneden etter, altså rett oppunder jul, sier Gundersen i Sparebank 1.

- Det er klart at det kan være en utfordring å få en stor kredittkortregning rett før julaften, på toppen av alle de andre juleutgiftene. Alternativet for noen er sikkert å fortsette å bruke kredittkortet på alle mulige små og store innkjøp i desember og får ei stor regning i januar.

Ikke gå i kreditt-fella

Betaler du med kredittkort, bør du som hovedregel være helt sikker på at du har nok penger på konto til å betale hele kredittregninga i ett jafs når den kommer.

«Kjøp nå - betal seinere» eller betalingsutsettelse på tre til seks måneder, høres gjerne fristende ut. Det samme gjør tilbud om avbetaling med lave månedsbetalinger.

Risikoen ved utsatt betaling er imidlertid at pengene er borte når regninga kommer noen måneder senere. Og ved avbetaling over flere år kan høye renter sørge for at det som kanskje i utgangspunktet var et greit kjøp, ender opp med å koste dobbelt så mye - noe som er en dårlig deal, ifølge forbrukerøkonomen.

Dersom du allerede nå er usikker på om du klarer å betale regningene for årets julehandel, bør du kutte ned forbruket umiddelbart. Deretter bør du se hvor mye du har til rådighet på bufferkonto, og om du eventuelt kan bruke det halvt skattetrekk eller julebonus fra jobben til å få bukt med regningene.

Og om du ikke har noen mulighet til å betale det du skylder, er det lurt å så fort som mulig ta kontakt med bank og kreditorer for å få i gang en dialog om hvordan dere sammen kan løse dine betalingsproblemer.

Går saken din helt til namsmannen, kan det ta tid å bli kvitt gjeldsproblemene:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer