Julebordstabbene du bør styre unna

I hvert fall hvis du vil unngå at julebordet blir en fiasko.

HYGGELIG PÅ JULEBORD? Da bør du styre unna de klassiske tabbene. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
HYGGELIG PÅ JULEBORD? Da bør du styre unna de klassiske tabbene. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer
Publisert

Jobbens julebord skal være en hyggelig, uformell sammenkomst for de ansatte - men kan fort skli ut til å bli en pinlig affære, om du ikke holder tunga rett i munnen.

Det er nemlig tre ting du definitivt bør passe på under årets julebord. I hvert fall om du vil komme på jobb på mandag med æren i behold - og uten frykt for å miste jobben ...

LES OGSÅ: Tabben som kan koste deg drømmejobben

#1. Seksuell trakassering

IKKE GREIT: Du bør droppe tafsing og slibrige kommentarer. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
IKKE GREIT: Du bør droppe tafsing og slibrige kommentarer. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

At det ikke er greit for de mannlige ansatte å tafse på damene, eller klaske din mannlige sjef på rompa om du er kvinne, bør være en selvfølge.

Men husk at også en flåsete kommentar eller plystring kan defineres som seksuell trakassering - som i verste fall kan få alvorlige konsekvenser for din jobbsituasjon.

Altså er det lureste du kan gjøre å holde fingrene av fatet, og holde igjen de dumme kommentarene.

#2. Ta opp problemer med sjefen

Har du eller noen av dine kolleger gått over streken på et julebord? (Avsluttet)
Nei, det har jeg aldri opplevd.(40%) 169
Ja, men husker bare et fåtalls episoder.(36%) 150
Ja, det er et utbredt problem.(24%) 99
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Det kan være veldig fristende, og ikke minst enklere med noen glass innabords, å ta opp jobbproblemer med sjefen på julebordet.

Dette er likevel ikke ikke anbefalt av jobbekspertene, som anbefaler å droppe diskusjoner om faglige uenigheter eller å gjennomføre lønnsforhandlinger i løpet av festen.

Stig Berge Matthiesen, professor ved Handelshøyskolen BI, sier til Db.no at hvis det er noe du ikke har turt å snakke med sjefen om i året som har gått, så er det ikke en spesielt god idé å snakke om det på julebordet i beruset tilstand.

Han forteller at dette også gjelder andre kontroversielle ting: Stilling, lønn og forfremmelse, eller at sjefen må bli flinkere til å rose deg. Hva du synes om lederstilen hans eller hennes, er også ting du burde unngå.

LES OGSÅ: Når kan sjefen egentlig si deg opp?

#3. Ikke drikk for mye

PASS PÅ MENGDEN: Tenk gjerne på hvor mange glass akevitt, juleøl og vin det blir utover kvelden. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN/DAGBLADET
PASS PÅ MENGDEN: Tenk gjerne på hvor mange glass akevitt, juleøl og vin det blir utover kvelden. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN/DAGBLADET Vis mer

Julebord er for mange en anledning for å drikke alkohol sammen med kollegene. Men også her er det smart å begrense mengden.

Visste du for eksempel at det er flere som skader seg og må ha legehjelp, som er i alkoholrus, i desember?

– Desember er måneden hvor flest pasienter som blir behandlet for akutte skader har drukket alkohol i forkant, sier rusmiddelforsker Stig Tore Bogstrand ved Folkehelseinstituttet.

Han er ikke i tvil om julebordsesongen er en betydelig del av årsaken til at desember topper statistikken.

Når 1 av 3 nordmenn dessuten syns det er for mye drikking i jobbrelaterte situasjoner, er kanskje det og en grei indikasjon på at man bør holde seg innafor et visst nivå - også på julebordet.

Artikkelen har vært publisert også tidligere

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer