Julegavene som gir skattefradrag

Bare pass på at to ting blir riktig.

I POSE OG SEKK: Du kan gi en julegave som gir deg god samvittighet, men også gir fradrag i skatt. Les mer i saken under. Foto: Per Ervland.
I POSE OG SEKK: Du kan gi en julegave som gir deg god samvittighet, men også gir fradrag i skatt. Les mer i saken under. Foto: Per Ervland. Vis mer
Publisert

Vet du verken hva du ønsker deg til jul, og når du spør familie og venner, får du samme svar fra dem?

Det er nok et tegn på at dere har det meste dere trenger.

Da er dette julegavetipset kjærkomment, for det gir både glede til giver og mottaker, samt fradrag på skatten.

- Du kan gi en pengegave til veldedige organisasjoner, som Røde Kors eller Kirkens Bymisjon, enten i ditt eller noen andres navn, og du kan be om at familie og venner gir veldedighetsbidrag i stedet for gaver til deg, sier forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea til Dinside.no.

To ting å passe på

Hvis du gir pengegave på minst 500 kroner til godkjente, frivillige organisasjoner i Norge eller utlandet, kan du få fradrag i skattepliktig inntekt for pengegaven, legger hun til.

Maksimalt fradrag for gaver er 40.000 kroner per år, skriver Skatteetaten.

For å få fradraget, organisasjonen være forhåndsgodkjent av skattemyndighetene. Det er den frivillige organisasjonen, tros- og livssynssamfunnet som må innberette beløpet elektronisk til etaten.

Du må altså ta hensyn til pengebeløp og godkjenningslistene for å få fradraget med på skattemeldingen for 2019.

Fradraget kan ikke fordeles fritt mellom ektefeller. Hvis du har gitt gave sammen med andre og beløpet som er innrapportert på deg er feil, må du be organisasjonen rapportere din forholdsmessige del av gavebeløpet på nytt, understreker Skatteetaten.

Donasjoner de siste årene

Røde Kors er en av de godkjente norske organisasjonene hvor gaver gir skattefradrag. De rapporterer gaver og tilhørende skattefradrag direkte til Skatteetaten.

- Snittbeløpet for enkeltgaver til oss er 250 kroner per person, som er en liten økning fra i fjor. Vi ser at de som gir, gir større beløp enn før, men samtidig er det litt færre givere i år enn i fjor, sier markedssjef Nina Larsen til Dinside.no.

Dette kan forklares med at det ikke har vært noen større katastrofer i år som har engasjert flere givere, ifølge Larsen. Hun understreker likevel at folk er rause og at givergleden er stor, spesielt rundt juletida.

Røde Kors tror ikke skattefradraget er det som motiverer giverne, men heller det å støtte en god sak. Foruten enkeltdonasjoner har organisasjonen rundt 100.000 faste givere som gir 250 kroner hver måned.

Derya Incedursun, forbrukerøkonom i Nordea.
Derya Incedursun, forbrukerøkonom i Nordea. Vis mer

Mer enn pengedonasjon

Incedursun i Nordea påpeker at det å gi til veldedighet er noe annet enn å donere penger. I stedet kan du donere litt av tiden din til frivillighetsarbeid.

- Du kan, for eksempel, besøke eldre på et sykehjem eller invitere de som skal sitte alene på jula over på middag. Med andre ord, bruke tid på de som ikke har det så bra og som opplever julen som vanskelig, sier forbrukerøkonomen.

Det finnes flere organisasjoner, blant annet Kirkens bymisjon og Frivillig.no, som arrangerer jul for de som opplever juletiden som vanskelig. Her kan du melde deg på og være med og bidra.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer