Bestille fra utlandet:

Julegaver fra utlandet? Husk dette!

Ikke helt som før å bestille varer på nett.

FRISTENDE: Ikke bare norske nettbutikker har salg i disse dager, men man skal holde tunga rett i munnen om man bestiller fra utlandet for å unngå overraskelser på regninga. Foto: Pål Joakim Pollen
FRISTENDE: Ikke bare norske nettbutikker har salg i disse dager, men man skal holde tunga rett i munnen om man bestiller fra utlandet for å unngå overraskelser på regninga. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere var det litt enklere å forholde seg til reglene når man bestilte ting og tang fra utenlandske nettsider.

Fra 1999 var det nemlig slik at varer med en verdi på under 200 kroner kunne importeres toll- og momsfritt. Så lenge det man bestilte kostet mindre enn 200 kroner (uavhengig av hva frakten kostet), ville det med andre ord ikke komme noen overraskelser på regninga.

Vi måtte spole helt frem til 1. januar 2015 før 200-kronersbeløpet ble endret – til 350 kroner. Samtidig ble det slik at denne 350-kronergrensen da inkluderte frakt, altså at varens verdi + fraktkostnader måtte være mindre enn 350 kroner for at man skulle slippe ekstrautgifter.

Fra 1. januar 2020 ble imidlertid 350-kronersgrensen fjernet, og i utgangspunktet er det nå moms fra første krone på ting du bestiller fra utlandet. Men avhengig av hva du bestiller, hvor mye varen koster og hvilken nettbutikk du bestiller fra, vil det være litt ulike spilleregler å forholde seg til.

VOEC-ordningen

Da 350-kronersgrensa ble fjernet, innførte norske myndigheter VOEC-ordningen (Vat On E-Commerce).

Nettbutikker og -markedsplasser som registrerer seg i denne ordningen, tar på seg ansvaret for å kreve inn den norske momsen i betalingsøyeblikket. Det kan de gjøre på varer som koster mindre enn 3.000 kroner.

Fordelen da er at pakken glir rett igjennom tollen og kommer raskere frem, og du slipper å få regning i etterkant på moms, toll og fortollingsgebyr. Særlig det siste gebyret utgjør ofte en betydelig del av summen man må betale om det dreier seg om rimelige produkter.

Sjekk lista

Du kan sjekke hvilke nettbutikker som er med i ordningen hos Skatteetaten. I skrivende stund er lista, en 31 sider lang PDF-fil, sist oppdatert 3. november, men du finner lenke til den nyeste varianten på Skatteetatens nettsider. Det enkleste er da å åpne lista, trykke ctrl+f/cmd+f (Windows/mac), eller velge «finn på side» i nettleseren på telefonen, og søke etter nettbutikken man ønsker å bestille fra.

LANG LISTE: Godt over 1.000 nettbutikker fra hele verden er nå å finne i Skatteetatens VOEC-register.
LANG LISTE: Godt over 1.000 nettbutikker fra hele verden er nå å finne i Skatteetatens VOEC-register. Vis mer

Altså: Står nettstedet du bestiller fra på denne lista, skal prisen du betaler i kjøpstidspunktet være alt du trenger å betale for å få pakken hjem i postkassa - så lenge det er snakk om varer som koster mindre enn 3.000 kroner. Det kan godt være flere varer i samme forsendelse, men ingen av dem kan alene være verdt mer enn 3.000 kroner.

Varer som er verdt mer enn 3.000 kroner går utenfor VOEC-ordningen og fortolles derfor på vanlig vis, altså der du må påregne moms, eventuelt toll og avgifter, samt et gebyr til den som fortoller. Merk at dette gebyret ofte er høyere enn det er på rimeligere pakker. Eksempelvis tar Posten 299 kroner i gebyr på alle varer verdt mer enn 3.000 kroner, mens rimeligere pakker koster 149 kroner.

Bestiller du fra nettbutikker som ikke er VOEC-registrerte, må varen i utgangspunktet fortolles ved innførsel til Norge. Men selv om dette egentlig ble innført fra 1. april, gjelder stadig en overgangsordning, der det er unntak for de rimeligste varene - altså de under 350 kroner.

Her er det som gjelder per november 2020:

Mat, godteri og drikke blir dyrt

Har du planer om å bestille næringsmidler (mat, drikke, vitaminer, kosttilskudd …), varer med restriksjoner (alkohol, tobakk, våpen, legemidler …) eller varer med særavgifter (godteri, brus, emballasje, smøreoljer …), ble de allerede fra 1. januar avgiftsbelagt fra første krone.

Ved innførsel av slike varer må du betale moms, eventuelt toll, særavgifter og fortollingsgebyr - uansett hva varen koster, og uavhengig av om nettbutikken er VOEC-registrert eller ei.

Bestiller du for eksempel julegodteri fra et annet land, påbeløper det seg både moms, sukkeravgift og fortollingsgebyr. For slike forsendelser tar Posten 299 kroner for fortollingen, som kommer på toppen - andre speditører kan ha andre priser.

Regnestykket under er gjort av Tolletaten, der en kilo sjokolade til 98 kroner brått havner på over 500-lappen før den er deg i hende:

Julegaver fra utlandet? Husk dette!

Verdi under 350 kroner

Bestiller du noe til under 350 kroner, gjelder fortsatt overgangsordningen som ble innført 1. april. Den tillater at pakker med verdi på under 350 kroner kan passere igjennom tollen som før uten at det medfører ekstra kostnader, selv om butikken ikke er VOEC-registrert.

Med andre ord - så lenge det ikke er snakk om varetyper som beskrevet i forrige avsnitt, gjelder i praksis den gamle 350-kronersregelen inntil videre.

Posten jobber med en fortollingstjeneste som lanseres for varer med verdi under 350 kr når overgangsperioden er slutt, men løsningen er ikke klar ennå, og det vites ikke hva gebyret for å bruke den blir.

Verdi fra 350 til 3.000 kroner

Bestiller du ting som koster mellom 350 og 3.000 kroner, skal det betales norsk moms.

Dersom du bestiller fra en VOEC-registrert nettbutikk, vil de kreve inn den norske momsen når du betaler, og pakken skal således ankomme deg uten at du må betale noe ekstra.

Er nettbutikken ikke med i VOEC-ordningen, må du belage deg på fortolling som før, altså der du får en ekstraregning på norsk moms og fortollingsgebyr. Hos Posten er dette gebyret 149 kroner for varer som har verdi på mellom 350 og 3.000 kroner.

Merk at tekstiler med verdi på under 3000 kroner ikke er tollbelagte i den nye ordningen, så om du for eksempel bestiller bukser (som i utgangspunktet er tollbelagt), vil de faktisk bli rimeligere enn de var med den gamle 350-kronersgrensa, så lenge de koster mellom 350 og 3.000 kroner.

Skatteetaten opplyser også om at dersom du skulle bli dobbeltbelastet for norsk moms (altså både av butikken og i det den ankommer landet), må du ta kontakt med nettbutikken for å rette det opp.

Verdi på mer enn 3.000 kroner

Bestiller du dyrere ting, med verdi på over 3.000 kroner, er reglene som før. VOEC-ordningen, der nettbutikker krever inn momsen ved kjøpstidspunktet, gjelder ikke så dyre varer, så her må du påregne både moms, eventuelt toll og avgifter samt fortollingsgebyr.

På varer hvis verdi er over 3.000 kroner, tar Posten 299 kroner i fortollingsgebyr. Andre speditører kan ha andre priser.

Grunnen til at dette gebyret er høyere, er at det stilles større krav til varedeklarasjon og informasjon om mottakeren, som gjør at tollbehandlingen er mer ressurskrevende for speditøren.

Oppsummert

Varer som koster mindre enn 350 kroner vil, mens overgangsordningen fortsatt gjelder, passere grensa som før, uten ekstra kostnader. Unntaket er næringsmidler, samt varer med restriksjoner eller særavgifter, som beskrevet over.

Bestiller du noe til 350-3.000 kroner, bør du sjekke om nettbutikken er med i VOEC-ordningen. Da slipper du ekstra kostnader i det den innføres til Norge. Momsen betales når du kjøper varen, så da slipper du fortollingsgebyret. Dessuten kommer pakken raskere frem.

Varer til mer enn 3.000 kroner må fortolles som før.

Husk også at det allerede nå kan være i seineste laget å bestille varer fra utlandet om du må ha dem før jul, særlig siden mange også opererer med lengre leveringstider enn vanlig på grunn av pandemien, men raskere levering er typisk noe du i mange nettbutikker kan betale ekstra for.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer