Bestille fra utlandet:

Julegaver fra utlandet? Husk dette!

Ikke helt som før å bestille varer på nett.

FRISTENDE: Ikke bare norske nettbutikker har salg i disse dager, men man skal holde tunga rett i munnen om man bestiller fra utlandet for å unngå overraskelser på regninga. Foto: Pål Joakim Pollen
FRISTENDE: Ikke bare norske nettbutikker har salg i disse dager, men man skal holde tunga rett i munnen om man bestiller fra utlandet for å unngå overraskelser på regninga. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere var det litt enklere å forholde seg til reglene når man bestilte ting og tang fra utenlandske nettsider.

Fra 1999 var det nemlig slik at varer med en verdi på under 200 kroner kunne importeres toll- og momsfritt. Så lenge det man bestilte kostet mindre enn 200 kroner (uavhengig av hva frakten kostet), ville det med andre ord ikke komme noen overraskelser på regninga.

Vi måtte spole helt frem til 1. januar 2015 før 200-kronersbeløpet ble endret – til 350 kroner. Samtidig ble det slik at denne 350-kronergrensen da inkluderte frakt, altså at varens verdi + fraktkostnader måtte være mindre enn 350 kroner for at man skulle slippe ekstrautgifter.

Fra 1. januar 2020 ble imidlertid 350-kronersgrensen fjernet, og i utgangspunktet er det nå moms fra første krone på ting du bestiller fra utlandet. Men avhengig av hva du bestiller, hvor mye varen koster og hvilken nettbutikk du bestiller fra, vil det være litt ulike spilleregler å forholde seg til.

VOEC-ordningen

Da 350-kronersgrensa ble fjernet, innførte norske myndigheter VOEC-ordningen (Vat On E-Commerce).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer