Julehandel på vei ned?

Hva er det som skjer? Vi har mer penger, men bruker mindre.

Publisert

Vi legger igjen rundt 2.300 kroner hver i butikkene i desember - i gjennomsnitt. Tallet er regnet ut av Handels og servicenæringens hovedorganisasjon (HSH).

- Det er om lag det samme som vi handlet for siste år. En tredjedel av dette beløpet går til mat og drikke, og den resterende delen til hus, hjem og gaver, sier informasjonsdirektør Ingunn Jordheim i HSH.

Undersøkelsen tar utgangspunkt i de 30-40 største handlesentrene i Norge. Undersøkelsen gjelder dermed for hele Norge, og ikke bare ett geografisk område.

Det er imidlertid ganske stor forskjell på hvor mye de ulike landsdelene bruker. Oslofolk er, ikke overraskende, flinkest til å åpne lommeboken.

Likevel forventer HSH en litt labrere julehandel i år enn i fjor.

4 prosent ned i uke 49

- De kjøpesentrene vi undersøkte, opplevde en nedgang på 4 prosent i uke 49 i forhold til samme periode siste år. Ser vi på perioden uke 47-49, viser tallene at vi handlet for samme sum som siste år, sier Ingunn Jordheim.

Hun mener dette være litt misvisende. Grunnen er at de store kjøpesentrene generelt har tatt markedsandeler fra de mindre butikkene. Dermed går en mindre bit av kaken til de vanlige butikkene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer