Halv skatt

Julelønna kan gi skattesmell

I november eller desember får vi halvt skattetrekk, men noen kan gjøre det lurt i å be om fullt trekk på julelønna også - les saken for å se om dette gjelder deg.

THE NIGHTMARE BEFORE CHRISTMAS? Frykter du restskatt til våren, kan det være smart å be arbeidsgiver trekke full skatt også av julelønna. Les mer i saken under. Foto: Kristin Sørdal
THE NIGHTMARE BEFORE CHRISTMAS? Frykter du restskatt til våren, kan det være smart å be arbeidsgiver trekke full skatt også av julelønna. Les mer i saken under. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Før jul får du halvt skattetrekk på lønna di.

Det er imidlertid ikke halv skatt du betaler av lønna du får utbetalt på slutten av året, men du får halvt skattetrekk, som dekkes ved at du betaler litt mer skatt ellers i løpet av året.

Tradisjonelt har dette reduserte skattetrekket vært i desember, men i 2016 åpnet Skatteetaten for at arbeidsgivere og pensjonsutbetalere kunne trekke lavere skatt i november i stedet, for at dette skulle komme ansatte til gode i god tid før julestria starter.

Avgjørende lønningsdag

Når får folk flest halvt skattetrekk?

- Det avgjørende er når lønna utbetales. Hvis du har lønningsdag seint i måneden, vil du normalt få halv skatt på novemberlønna, svarer fungerende underdirektør Kari Anne Skolt for brukerdialog i Skatteetaten overfor Din Side.

- Uten at vi har noen statistikk på det, er det nok slik at de fleste tar får halvt skattetrekk på desemberlønna, sier Skolt videre.

For å finne ut når du får halvt skattetrekk, er det bare å spørre de som betaler ut lønna di.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer