Halv skatt

Julelønna kan gi skattesmell

I november eller desember får vi halvt skattetrekk, men noen kan gjøre det lurt i å be om fullt trekk på julelønna også - les saken for å se om dette gjelder deg.

THE NIGHTMARE BEFORE CHRISTMAS? Frykter du restskatt til våren, kan det være smart å be arbeidsgiver trekke full skatt også av julelønna. Les mer i saken under. Foto: Kristin Sørdal
THE NIGHTMARE BEFORE CHRISTMAS? Frykter du restskatt til våren, kan det være smart å be arbeidsgiver trekke full skatt også av julelønna. Les mer i saken under. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Før jul får du halvt skattetrekk på lønna di.

Det er imidlertid ikke halv skatt du betaler av lønna du får utbetalt på slutten av året, men du får halvt skattetrekk, som dekkes ved at du betaler litt mer skatt ellers i løpet av året.

Tradisjonelt har dette reduserte skattetrekket vært i desember, men i 2016 åpnet Skatteetaten for at arbeidsgivere og pensjonsutbetalere kunne trekke lavere skatt i november i stedet, for at dette skulle komme ansatte til gode i god tid før julestria starter.

Avgjørende lønningsdag

Når får folk flest halvt skattetrekk?

- Det avgjørende er når lønna utbetales. Hvis du har lønningsdag seint i måneden, vil du normalt få halv skatt på novemberlønna, svarer fungerende underdirektør Kari Anne Skolt for brukerdialog i Skatteetaten overfor Din Side.

- Uten at vi har noen statistikk på det, er det nok slik at de fleste tar får halvt skattetrekk på desemberlønna, sier Skolt videre.

For å finne ut når du får halvt skattetrekk, er det bare å spørre de som betaler ut lønna di.

SMART: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand forklarer hvorfor du bør ha bufferkonto. Vis mer

Disse bør droppe halv skatt

Mistenker eller frykter du at du får restskatt, fordi du har betalt for lite skatt gjennom året, kan det være smart å be arbeidsgiver trekke full skatt også av julelønna, ifølge Skolt.

Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Storebrand er enig i at for lite betalt skatt gjennom året er greit å dekke med halv-skatt-lønna.

- Dersom du har penger nok til å betale for julehygge, gaver og mat med den vanlige lønna di, kan du benytte anledningen til å spare deg en ubehagelig overraskelse når skatteoppgjøret kommer, sier Tvetenstrand til Din Side.

- Som lønnsmottaker kan du alltid be arbeidsgiver om å trekke mer skatt enn det skattekortet tilsier. Det enkleste vil derfor være å be arbeidsgiver trekke full skatt den måneden du normalt sett skulle hatt halvt skattetrekk, sier Skolt i Skatteetaten.

Dette kan gi skattesmell

Det er flere grunner til at du kan få en uventet smell når skattemeldinga kommer til våren, som du altså kan forhindre ved å droppe halv skatt før jul:

  • Jobbytte kan gi skattesmell dersom tidligere arbeidsgiver gjennomfører halvt skattetrekk i november, og den nye arbeidsgiveren gir deg halvt skattetrekk på desemberlønna. Det kan derfor være lurt å dobbeltsjekke skattetrekket fra tidligere arbeidsgiver, så du eventuelt kan gi beskjed på den nye jobben om du ønsker halvt trekk eller ikke.
  • Feriepengene ved jobbytte kan også gi skattesmell dersom du har fått utbetalt feriepenger fra tidligere arbeidsgiver på denne sida av nyttår framfor til sommeren.
  • I tillegg kan en lønnsøkning uten at du har betalt mer skatt også gi en kjip overraskelse når skatteregnskapet skal gjøres opp.
  • Dersom du har solgt bolig og ikke hatt lån en lengre periode før du kjøpte ny bolig, har du betalt mindre i renter og du vil dermed også få lavere rentefradrag - ergo mulig skattesmell.
  • Har du solgt fond eller aksjer med gevinst, som du vil måtte betale skatte av, kan dette gi baksmell til våren.
  • Og andre skattefradrag du hadde i fjor, som du ikke har krav på lenger, er det også noe som kan gi en smell på skatten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer