Julematen svekker immunforsvaret

Fet mat gjør deg mer utsatt for sykdom.

Fettrik mat gjør det vanskeligere for kroppen å bekjempe infeksjoner. Foto: MATPRAT.NO
Fettrik mat gjør det vanskeligere for kroppen å bekjempe infeksjoner. Foto: MATPRAT.NO Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

At et fettrikt kosthold kan være usunt i lengden er velkjent. Nå viser det seg at fet mat også bidrar til å svekke immunforsvaret ditt.

Hva kan du om fett? Test her!

Forskere ved universitetet i Gøteborg har oppdaget at et fett kosthold reduserer evnen til å bekjempe bakterier i blodet.

Les hele den svenske studien her!

Ble satt på fettdiett

Oppdagelsen ble gjort da forskerne holdt mus på en diett der 60 prosent av kaloriinntaket kom fra fett. Testresultatene ble sammenlignet med resultater fra mus som hadde blitt holdt på en diett der kun ti prosent av kaloriinntaket kom fra fett.

Så mye fett kan du spise

Som forventet ble musene i fettgruppen tjukkere, men mer overraskende var det at immunsystemet deres også var mindre aktivt. De hvite blodcellene taklet ikke lenger bakterier i blodet særlig godt, noe som på sikt kunne medført at mange av dem ville dø av blodforgiftning.

Slik får du i deg rett fett

- Ironisk

- Overvekt er vanligvis knyttet til betennelser som ikke er et resultat av infeksjoner, noe som betyr at immunforsvaret aktiveres unødvendig. Derfor er det ironisk at musene på en fettrik diett ser ut til å ha et svakere immunforvar når de virkelig trenger det, sier forsker Louise Strandberg i et presseskriv.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.