Julens skjulte helsefarer

Unngå å bli sengeliggende mens resten av familien danser rundt juletreet.

Det sjelden særlig gøy å være syk, men det er ekstra kjipt å være sengeliggende i jula. Foto: colourbox.com
Det sjelden særlig gøy å være syk, men det er ekstra kjipt å være sengeliggende i jula. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er en grunn til at julehøytiden også er forkjølelses- og influensahøytid. Julens mange forberedelser og festligheter gjør det praktisk talt umulig å unngå nærkontakt med mange andre mennesker. Forbes.com har laget en liste over hva du må se ekstra godt opp for i juletiden hvis du helst vil slippe å tilbringe juleferien med å være syk.

Les også: Ti råd mot smitte

Det skal ikke mer til enn én syk person som nyser på en fest eller berører håndtaket på en handlevogn før man plutselig har en sykdomsepidemi på skolen eller jobben.

Les også: Hvor er bakteriesmitten størst?

Og mens mange er forsiktige med å omgås åpenbart syke folk, kan det være vanskeligere å få øye på julehøytidens mer skjulte sykdomskilder. Generelt kan man si at alle steder som er fulle av folk som berører de samme tingene er bakteriearnesteder. Her er noe av det du bør være ekstra varsom overfor nå i jula:

Håndtakene på handlevogna

Disse er fulle av bakterier året rundt, men blir spesielt skumle i jule- og nyttårshøytida. Vintertemperaturen gjør at bakteriene overlever lengre, og det går aldri lang tid mellom hver handlevognbruker, noe som gjør at bakterier fra tidligere shopper lett overføres til neste før de rekker å avgå med døden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer