Kommentar til rentebeslutning og Pengepolitisk rapport desember 2020

«Julerenta» er satt: - Jeg har ett juleønske til deg

Ikke ta «julekvelden» uten å ofte boliglånet én eneste tanke bare fordi rentene er rekordlave. Ta grep!

JULEGAVE: Prognosen for styringsrenta innebærer rente på dagens nivå i over ett år framover. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da er det dags for årets siste rentebeslutning og pengepolitiske rapport - og sentralbankens «julegave» til oss er fortsatt uendret rente på rekordlave null prosent.

Dette betyr også at det sannsynligvis ikke skjer noe med boliglånsrenta di i banken, og at du dermed betaler mye mindre for å låne penger enn du gjorde ved inngangen til 2020.

Prognosen for styringsrenta innebærer rente på dagens nivå i over ett år framover. Fra første halvår 2022 øker renta gradvis etter hvert som aktiviteten nærmer seg et mer normalt nivå, står det i Norges Banks pressemelding.

Prognosen innebærer altså en noe raskere renteoppgang enn anslått i forrige pengepolitiske rapport.

SPARING: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand forklarer hvorfor du bør ha en bufferkonto. Video: Cecilie Tvetenstrand. Vis mer

Alle fikk en oppvekker

Hvem hadde trodd nyttårsaften i fjor at det var slik det nye året skulle bli?

De aller fleste har kjent på bortfallet av samvær med familie, venner og kollegaer, og at det å håndhilse eller gi en klem til et annet menneske plutselig er det mest utenkelige du kan finne på.

På den økonomiske siden, derimot, har vi blitt rammet vidt forskjellig:

Ikke ta «julekvelden»

Men, uansett hvilken av situasjonene over du måtte befinne deg i, har jeg ett juleønske til deg:

Ikke la boliglånet «putre og gå» uten å ta et eller annet grep!

Nå som vi har fått et mer nøyaktig tidspunkt for når renta begynner å settes opp igjen, er det mulig å legge en plan for både lån og sparing det neste året.

For å vise deg hva du kan gjøre nå, lister jeg opp de beste boliglån- og sparepengetipsene jeg kan komme med på tampen av året:

Eilin Lindvoll er økonomijournalist i Dinside
Eilin Lindvoll er økonomijournalist i Dinside Vis mer

1. Den ultimate prute-mailen

Ikke vær konfliktsky, og ikke tenk at du må være snill mot banken din siden de har vært så snille å låne deg masse penger. Bank er business, og du betaler for pengene du låner i form av rente og eventuelle gebyr, understreker økonom Lene Drange overfor Dinside.

Dette rådet stiller jeg meg fullt og helt bak - jeg har selv spart over 100.000 kroner på å bytte bank og ta andre bevisste boliglån-grep.

Slik kommer du i gang:

  • Finn ut hvilken rente du har på lånet (eller lånene) nå
  • Plott inn lånedetaljene dine hos Finansportalen for å se tilbudene som er på markedet for kunder som deg
  • Ta gjerne kontakt med banken(e) som topper lista hos Finansportalen og be dem om et personlig tilbud du kan ha liggende i bakhånd til signering
  • Så skriver du en e-post til banken din som ser noenlunde ut som denne:
Foto: skjermdump
Foto: skjermdump Vis mer

2. Bytt bank

Grunnen til at mange vegrer seg for å bytte bank, er at de tror det er stress, men dét er det ikke - dette kan både Drange og undertegnede skrive under på.

Bankbytte foregår elektronisk, og du trenger ikke å flytte lønnskonto og alle andre kontoer over til den nye bank - du kan bare flytte boliglånet om du vil og bare opprette en konto månedsbetalingene på lånet kan trekkes fra.

Noen gode bankbytte-råd

  • Hva er etableringsgebyret? Noen banker krever et etableringsgebyr på rundt 1500 kroner, andre er såkalte gebyrfrie banker.
  • Hva er månedsgebyret? Gebyrfrie banker har heller ikke et månedlig gebyr, men det har andre banker. Månedsgebyret kan ligge på mellom 50 og 60 kroner. Husk at jo lavere lånet ditt blir, desto større andel av nedbetalingen utgjør månedsgebyret. Månedsgebyret regnes inn når man ser på effektiv rente.
  • Husk tinglysingsgebyret! Selv om du flytter lånet til en gebyrfri bank, må du betale et tinglysingsgebyr til Kartverket ved refinansiering av lån. Dette gjelder også for de som bytter til en bank med gebyr. Tinglysingsgebyret varierer fra 440 til 585 kroner, alt etter hvilken type bolig du har.
  • Ved bankbytte må du opprette en brukskonto hos din nye bank som lånet kan trekkes fra, og før du signerer lånedokumentene bør du passe på at det er satt inn nok penger til tinglysingsgebyret på denne brukskontoen. Dette beløpet trekkes nemlig umiddelbart etter at de signerte lånedokumentene har kommet til banken.

3. Betal ekstra

Rentene er rekordlave nå om dagen (hvis du ikke har fått det med deg) - det vil si både styringsrenta, boliglånsrentene og innskuddsrentene.

Dette betyr at det koster deg lite å ha gjeld, men samtidig får du lite igjen for å ha store summer stående på vanlig sparekonto.

Derfor er det lurt å se om du kan trikse litt med egen privatøkonomi for å utnytte denne situasjonen - for eksempel med en ekstraordinær innbetaling til lånekontoen (bare pass på å ha en solid buffer og annen nyttig sparing stående igjen).

Jeg har nylig utført en slik ekstraordinær innbetaling på boliglånet mitt. Dette er det smarteste lånegrepet jeg har gjort i år. Utregningene mine viser at jeg sparte drøyt 36.500 kroner i rentekostnader på å betale ekstra av boliglånet.

Og, husk at rentekutt, ekstraordinære innbetalinger, bankbytte med mer kan gjøre det lurt å sjekke og endre opplysningene i skattekortet - i alle fall hvis du vil unngå en real skattesmell neste år.

Les mer om hvordan du gjør det her - kan du ta julekvelden:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer