Juletre som medisin

Det pyntede juletreet med lys og sølvkuler inneholder en hemmelighet: Barken er full av kraftige antioksidanter som kan dempe betennelser og leddgikt.

Publisert
Sist oppdatert

Vårt naboland Finland forsøker etter beste evne å konkurrere oss ut som julenissens hjemland.

Og nå har finske forskere tatt enda et stikk i konkurransen mellom landene. De har nemlig funnet ut at juletrær kan være grunnlaget for en viktig medisin mot betennelser og leddgikt.

Kjent folkemedisinBarken fra treet av typen scotch pine er allerede kjent for sine legende egenskaper. Ekstrakter av barken er kjent i tradisjonell europeisk folkemedisin og som kosttilskudd, forteller forskerne ved universitetet i Turku i følge nettmagasinet WebMD.

Men forskeren Maarit Karonen og hennes kolleger ville vite mer om egenskapene til juletreet. De fremstilte kraftige konsentrater fra barken og fant 28 forskjellige effektive stoffer som kunne ha en helsemessig effekt.

Hemmer kjemikalierEn nærmere kikk på åtte av stoffene forklarte hvordan konsentratene kunne redusere betennelsestilstander i cellene. Og tester på betente celler fra mus viste at stoffene i barken kunne føre til en dramatisk reduksjon av de kjemikaliene som står bak betennelser i kroppen.

Et av disse stoffene kalles Cox-2, og er blant annet ansvarlig for plager med leddgikt og liknende lidelser. Såkalte Cox-2-hemmere er allerede i bruk i medikamenter mot forskjellige giktsykdommer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer