Juletyven - på vei til ditt hus?

Slik sørger du for at du ikke får uventet besøk av juletyven.

Publisert
Sist oppdatert
Sett ett par gummistøvler i størrelse 47 utenfor døren!


Alle som har hatt innbrudd i boligen sin, vet hvor ille det er.

Fornemmelsen av at noen har vært inne og pillet på tingene dine. At ting du er glad i, og som ikke kan erstattes, er borte for godt. Og ikke minst: Den utrolig store jobben du må gjøre for å komme på plass igjen.

De verste forsikringshistoriene

Travel julaften

Innbrudd i julen

Er du redd for innbrudd i julen? (Avsluttet)
Nei(48%) 45
Ja, men ikke mer enn vanlig(27%) 25
Ja(26%) 24
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.Alle som har vært der, er villige til å gjøre mye for å unngå en liknende situasjon igjen. Men dessverre er det ofte en tendens til at man må ha opplevd innbrudd for å skjønne alvoret. Først etter innbruddet tar man tak i de tingene man faktisk kan gjøre noe med. Men er man smart, sikrer man seg nå - før innbruddet er en realitet.

Dessverre er den søte juletiden samtidig en hyggelig høytid for tyvene. De kan meske seg med forlatte boliger, hvor eierne like gjerne kunne ha skrevet på ytterdøren: VI ER IKKE HJEMME, VELKOMMEN INN!

Dette vil tyvene ha i julegave

Ifølge den danske nettavisen epn.dk, er julaften årets travleste dag for tyvene. Ifølge avisen var det i 2006 hele 500 innbrudd på denne dagen, noe som er nesten fem ganger så mye som på et normalt døgn.

Men innbruddstyvene har også travelt 1. og 2. juledag, og i Danmark forventes det samlet rundt 1.000 innbrudd i julen i år.

- Man kan ikke gardere seg 100 prosent mot innbrudd, men om man gjør det vanskelig for tyven å se om noen er hjemme, vil man ofte kunne inngå innbruddsforsøk, sier konsulent i Forsikringsopplysningen, Christian Skødt, til epn.dk.

En myte?

Stein Haakonsen, kommunikasjonssjef i FNH. Bilde: FNH.
Stein Haakonsen, kommunikasjonssjef i FNH. Bilde: FNH. Vis mer


Norske Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH), er ikke like sikre på at julen er høytid for innbrudd.

- Stort sett tror vi at flere innbrudd i julen er en myte. Det er meldingen vi har fått fra noen politidistrikter. Mekanismen har endret seg, og de klassiske innbruddstyvene er det blitt færre av, nå er det mer bander fra utlandet som begår innbrudd, sier Stein Haakonsen, kommunikasjonssjef i FNH.

Ifølge Haakonsen har antallet av innbrudd generelt gått ned de seneste årene, imidlertid var det en oppgang i 2. halvår i år, som i 3. kvartal har vist seg å falle igjen.

- Totalt ligger vi an til cirka 27.000 innbrudd i 2007, sier han.

Men er det ikke rart at de danske tallene viser en enorm økning i antall innbrudd i julen, og at dere ikke tror at det samme gjør seg gjeldende i Norge?

- Det kan jo falle sammen med når disse bandene er på tur. Men vi har jo ikke fullstendig kartlagt når innbruddene skjer, men så langt kan vi ikke påstå at det er så mye mer, avslutter kommunikasjonssjefen.

Tall fra Gjensidige Forsikring bekrefter imidlertid Haakonsens uttalelser.

Ifølge forsikringsselskapet er det nemlig ikke forhøyet risiko for innbrudd i romjula. Romjulen er da definert som 25.-31. desember.

Tallene viser at Gjensidige de siste fem årene har registrert 0,4-1,0 innbrudd per dag i Oslo i julen, mens det i året ellers var 0,9-1,5 innbrudd. Går man lenger tilbake i tid, viser statistikken imidlertid en svakt forhøyet risiko for juleinnbrudd, men denne har kun vært mellom to og syv prosent større enn i året ellers.

Skal man tro tallene til Gjensidige, er altså ikke juleinnbrudd et stort problem. Det er imidlertid viktig å være oppmerksom på at dette da kun er tall fra ett forsikringsselskap, og at eventuelle innbrudd 24. desember ikke er med i tallene.

Disse forsikringene trenger du

Smarte råd

Uansett om julen betyr flere innbrudd eller ikke - noen vil uansett oppleve innbrudd når de ikke er hjemme. Men hvilke tiltak er aller viktigst om du ønsker å skremme bort tyvene?

Ifølge Magnus Haldorsen i forsikringsselskapet Gjensidige, er følgende åtte punkter de aller viktigste å overholde, om du ønsker at tyven skal gå utenom huset ditt:

 • Stopp post og aviser (eller be naboen ta den inn)
 • Viderekoble telefonen
 • La huset se normalt ut (ikke steng huset som om det var en hytte)
 • Monter tidsur på lyset/radio/stereo
 • Fjern verdisaker og spesielt verdifulle gjenstander

 • Hør om en nabo kan: Måke snø, lage bil-/fotspor (i snø) og kaste søppel i søppelkassen din.
 • Montér alarm
 • Montér ekstra sikkerhetslås i dørene
Disse rådene kan vi komplimentere med rådene til den danske Forsikringsopplysningen - som også nevner blant annet følgende:

 • Har naboen to biler, spør om han vil parkere den ene hos deg.
 • Fotografer eller videofilm hjemmet ditt. Oppbevar bilder/filmer hos et familiemedlem.
 • Gi for sikkerhets skyld ditt telefonnummer til naboen. Om noe skulle skje, så er sjansen større for at du får høre om det.
Og sist, men ikke minst liker vi denne, som vi hørte på TV forleden:

 • Sett ett par gummistøvler i størrelse 47 utenfor døren - så ser det ut som om en stor mann akkurat har gått inn i huset...
Du risikerer da kanskje å få stjålet et par gummistøvler, men det er vel verdt et forsøk?

Lykke til - og riktige god innbruddsfri jul!

Mer om forsikring:Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer