Junkfood får deg til å spise mer

Lyst på mer etter burgeren eller pizzaen? Det er ikke så rart.

Fettet fra visse matvarer, som iskrem og hamburgere, går rett til hjernen og sier at du må spise mer. Foto: colourbox.com
Fettet fra visse matvarer, som iskrem og hamburgere, går rett til hjernen og sier at du må spise mer. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fettet fra visse matvarer, som i iskrem og hamburgere, går rett til hjernen som sender ut signaler om at du må spise mer, viser ny forskning. Beskjedene som sendes ut ber cellene i kroppen om å ignorere hormoner som frigis som regulerer appetitten og vekten.

10 sunne synder

Hvis du tror at du kan få hormonene i balanse igjen allerede ved neste måltid, tar du feil, for effekten kan vare i mange dager.

Spis feit mat uten å legge på deg
Les også: Beriket mat er heller ikke bare bra

Resulterer i overspising

- Normalt klarer kroppen å si ifra når den har fått i seg nok, men det skjer ikke alltid når vi spiser noe som er virkelig godt.

Det sier studieleder Deborah Clegg ved UT Southwestern Medical Centre i Dallas, ifølge avisen Telegraph. Hun legger til:

- Det vi har klart å vise er at hele hjernekjemien kan forandre seg på kort tid. For når du spiser noe som inneholder mye fett, blir hjernen ”bombardert” med fettsyrer, og du blir immun mot insulin og leptin, forklarer hun.

Hormonet leptin produseres i hjernen og gir beskjed om at du er mett. Et annet hormon, insulin, dannes i bukspyttkjertelen og regulerer blodsukkernivåene.

- Siden du ikke får beskjed fra hjernen at du må slutte å spise, ender det med at du overspiser, sier Clegg.

Vi spiser med når vi er på restaurant

Verst med palmitinsyre

Selv om studien var utført på mus og rotter mener forskerne likevel at funnene forsterker kostholdsanbefalinger om å redusere mengden mettet fett. Det er fettet som gjør at vi vil spise mer.

I studien ble dyrene servert måltider med likt antall kilokalorier (kcal), men med tre forskjellige fettyper/syrer. Det fettet som påvirket leptin og insulin i størst grad var palmitinsyre som finnes i biff, smør, ost og melk. Olivenolje hadde ikke samme effekt på hormonene.

Dette kan forklare hvorfor mange som overdriver matinntaket på fredag og lørdag, ofte føler seg mer sulten enn normalt på mandag, ifølge Clegg. Hun mener det neste skrittet blir å finne ut hvordan det går an reversere denne effekten.

Dette blir du feit av

Studien er publisert i tidsskriftet The Journal of Clinical Investigation.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer