Kabel: 800 kroner

Et kamera til mobiltelefonen koster ned mot 500 kroner. Kabelen for å overføre bildene til PC'en koster 800 kroner. Ja, du leste riktig. Og bransjen håver inn penger.

Publisert
Sist oppdatert


Hør hvor det smeller - fra loft til kjeller - for nå er det mobiltelefoner med kamera som gjelder.

Ekstrainntektene

Ikke nok med det. Denne sommeren er det MMS-meldinger med bilder - fra konsert, utested eller privatfest - unge og gamle skal sende til hverandre.

MMS-telefonene er blitt mange. Uansett om de har innebygd kamera eller du må kjøpe et eget kamera, er det ekstrautstyret som koster kroner.

Mobilprodusentene tjener nemlig store penger på løse batterier, ekstra ladere, deksler og kabler for overføring av bildene til PC'en

Tjener

Nokias USB-kabel, som bare er én meter lang, er det verste eksemplet. En ringerunde avslører at den koster 790 kroner hos Telekiosken. 698 kroner skal Telebutikken ha.

Et eksternt kamera til for eksempel Nokia 7250 koster til sammenlikning mellom 800 og 1.000 kroner. Et kamera til Sony Ericsson-telefoner koster 500 kroner.

Kabelen koster like mye eller mer enn kameraet.

- Jeg har irritert meg over dette mange ganger. Mobilselskapene har nok betydelig større marginer på ekstrautstyr enn på telefonene, hvor priskonkurransen er hard, sier Per Morten Hoff, generalsekretær i bransjeorganisasjonen IKT-Norge.

Test deg selv i mobiltelefonteknologi

Pakkevis

Ikke kjøp det nye ekstraustyret separat, er Hoffs krystallklare råd.

- Gå i butikken og be om en samlet pris for telefon og ekstrautstyret du er interessert i å kjøpe. Du kan godt kalle dette å prute, sier Hoff.

Mindre konkurranse på ekstrautstyr er én ting. En annen sak er at dette produseres i langt mindre volum enn telefonene. Det øker prisene.

Motsatt effekt har floraen av ikke-originalt utstyr, ofte produsert i Østen. I dag finnes for eksempel en rekke mobilladere i denne kategorien. De koster langt mindre enn originalene.

E-post

Det går nok ikke lang tid før ikke-originale USB-kabler og eksterne kameraer til Nokia, Sony Ericsson og Siemens kommer på markedet. Det kan derfor være smart å vente med å investere.

En annen måte å få bildene over på PC'en, er å bruke eksisterende teknologi. Siden bildene er små, er det snakk om små datamengder.

Send derfor bildene på e-post til deg selv fra mobiltelefonen. Du betaler nemlig kun for datamengden du sender. Dette betinger selvsagt at du har tilgang til GPRS-tjenester.

Ingen i Nokia i Oslo eller Stockholm var tilgjengelig for kommentar.

Test deg selv i mobiltelefonbruk

eller gå til

DinSides mobiltelefonkalkulator

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer