Kaffe hjelper på førsteinntrykket

Du utstråler mer varme, og oppfatter andre på samme vis.

Vi endrer oppfatningen av oss selv og andre med en kopp kaffe i hånden.  Foto: Colourbox
Vi endrer oppfatningen av oss selv og andre med en kopp kaffe i hånden. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvis du ønsker å gjøre et godt førsteinntrykk på noen, så bør du gi vedkommende en kopp varm kaffe, te eller sjokolade. Amerikanske forskere har nemlig funnet ut at vi blir mer imøtekommende og vennligere innstilt når vi møter fremmede med en kopp varm drikke i hånden. Det skriver avisen Daily Mail.

Les også: Kaffe krymper puppene

Og det kan være med på å forklare hvorfor så mange av oss byr kjente og ukjente gjester på en kopp med noe varmt i, mener forskerne, som står bak den nye studien ved Yale University.

Positive assosiasjoner

Kaffe gjør mer enn å kvikke opp hjernen, viser studie.  Foto: colourbox.com
Kaffe gjør mer enn å kvikke opp hjernen, viser studie. Foto: colourbox.com Vis mer

Studien viser at vi, i tillegg til å vise oss selv fra en bedre side, også ser andre personer i et bedre lys. Forskerne er imidlertid usikre på hvorfor fysisk varme endrer måten vi ser på andre, men de tror vi er programmert til å søke varme, og at en varm drikk trigger en bølge av positive assosiasjoner i hjernen.

- Det kan synes som om fysisk varme får oss til å se på andre som varmere og mildere personer, samtidig som det gjør oss selv varmere, mer generøse og tillitsfulle, sier professor i psykologi, Dr. John Bargh, som har ledet studien, til avisen.

Les også: Kaffe kan forlenge livet

Der ble 41 frivillige studenter gitt en kopp varm eller kald kaffe, før de møtte opp i laboratoriet hver for seg. Vel ankommet ble de gitt en rekke opplysninger om en fremmed person, og bedt om å beskrive dennes personlighet.

Ser med andre øyne

Selv om samtlige studenter fikk de samme beskrivelsene, var oppfatningene de hadde om vedkommende svært varierte, avhengig av om de hadde fått varm eller kald kaffe.

"De av studentene som hadde holdt i en varm kopp, ga uttrykk for at den fremmede var en betydelig varmere person enn de øvrige i gruppen", konkluderer forskerne i studien, som er publisert i the journal Science.

Les også: Fryser du?

Varmen fra koppen syntes imidlertid ikke å ha noen innvirkning på hva de mente om andre personlighetstrekk. Det indikerer at varm drikke gjør at man oppfatter andre personer som varmere, men ikke mer intelligente, mer suksessfulle eller attraktive.

Tidligere studier har vist at man føler seg kaldere som person når man har det tøft og er isolert, og at man opplever seg selv som varmere når man føler glede og tenker positive tanker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer