Kaffe kan forlenge livet

Fire kopper om dagen gir lavere risiko for hjertesykdom, viser ny undersøkelse.

Egil Pettersen, daglig leder for Norsk Kaffeinformasjon, er glad for at kaffen har blitt "friskmeldt". Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Egil Pettersen, daglig leder for Norsk Kaffeinformasjon, er glad for at kaffen har blitt "friskmeldt". Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Kaffen har endelig blitt friskmeldt


En kopp kaffe om morgenen kan for mange føles som en livredder. Nå viser det seg at kaffe faktisk kan forlenge livet, skriver nettutgaven av New Scientist.

Mange kopper

Mennesker som drikker flere kopper kaffe daglig, har mindre risiko for å dø av hjertesykdommer enn de som holder seg unna drikken. Det er konklusjonen i en av de lengste og mest omfattende studiene av kaffedrikking, som nylig ble publisert i Annals of Internal Medicine.

Les også: Kaffe holder kroppen frisk

Forskerne kom frem til at kvinner som drakk fire til fem kopper hver dag, hadde 34 prosent mindre risiko for å dø av hjertesykdom, mens menn som drakk mer enn fem kopper om dagen, hadde 44 prosent mindre risiko for å dø.

Studien omfattet 129.000 menn og kvinner og pågikk i over 20 år.

Omfattende studie

- Det ser ut som om kaffe har en effekt som ikke har blitt fastslått ennå. Den generelle ideen er at kaffe ikke er så ille allikevel, sier epidemiologen Esther Lopez-Garzia fra Universitetet i Madrid, som ledet undersøkelsen.

Les også: Kaffe øker lysten

Enkelte studier har vist at gravide bør unngå å drikke kaffe. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Enkelte studier har vist at gravide bør unngå å drikke kaffe. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer


Hun oppfordrer likevel ikke folk til å begynne å drikke de helt store mengdene kaffe ennå. Epidemiologen Francesco Sofi fra Universitetet i Firenze, som ikke har noen tilknytning til studien, er også avventende.

- Før det fastslås at opptil sju kopper kaffe er bra for helsa, bør vi vente på bekreftelser fra flere, advarer han.

- Kjempegode nyheter

Egil Pettersen, daglig leder for Norsk Kaffeinformasjon, synes - ikke overraskende - at dette er kjempegode nyheter.

- Kaffen har endelig blitt friskmeldt. Denne undersøkelsen styrker de andre positive undersøkelsene som har blitt gjort på kaffe, sier han til DinSide Helse.

- Rundt fem kopper kaffe om dagen kombinert med et balansert kosthold og fysisk aktivitet vil være et moderat inntak for de fleste. Kaffe skal først og fremst nytes, og aldri være en erstatning for verken måltider eller søvn, fortsetter han.

Lavere fødselsvekt

Kaffe er en av nordmenns viktigste kilder til antioksidanter. Men samtidig er det viktig å huske at det finnes flere undersøkelser som viser at kaffe kan ha negative virkninger på kroppen.

Noen studier har for eksempel vist at gravide som drikker mye kaffe, får barn med lavere fødselsvekt, mens en undersøkelse fra 2004 forbinder kaffe med hjerteproblemer.

Les mer om det er farlig å være kaffeelsker her.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer