Kaffe kan forlenge livet

Fire kopper om dagen gir lavere risiko for hjertesykdom, viser ny undersøkelse.

Egil Pettersen, daglig leder for Norsk Kaffeinformasjon, er glad for at kaffen har blitt "friskmeldt". Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Egil Pettersen, daglig leder for Norsk Kaffeinformasjon, er glad for at kaffen har blitt "friskmeldt". Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En kopp kaffe om morgenen kan for mange føles som en livredder. Nå viser det seg at kaffe faktisk kan forlenge livet, skriver nettutgaven av New Scientist.

Mange kopper

Mennesker som drikker flere kopper kaffe daglig, har mindre risiko for å dø av hjertesykdommer enn de som holder seg unna drikken. Det er konklusjonen i en av de lengste og mest omfattende studiene av kaffedrikking, som nylig ble publisert i Annals of Internal Medicine.

Les også: Kaffe holder kroppen frisk

Forskerne kom frem til at kvinner som drakk fire til fem kopper hver dag, hadde 34 prosent mindre risiko for å dø av hjertesykdom, mens menn som drakk mer enn fem kopper om dagen, hadde 44 prosent mindre risiko for å dø.

Studien omfattet 129.000 menn og kvinner og pågikk i over 20 år.

Omfattende studie

- Det ser ut som om kaffe har en effekt som ikke har blitt fastslått ennå. Den generelle ideen er at kaffe ikke er så ille allikevel, sier epidemiologen Esther Lopez-Garzia fra Universitetet i Madrid, som ledet undersøkelsen.

Les også: Kaffe øker lysten

Hun oppfordrer likevel ikke folk til å begynne å drikke de helt store mengdene kaffe ennå. Epidemiologen Francesco Sofi fra Universitetet i Firenze, som ikke har noen tilknytning til studien, er også avventende.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer