Kaffe kan skade hjertet

Dersom du drikker mer enn én kopp kaffe hver dag øker du risikoen for hjerte- og karbetennelse, som kan føre til hjerteskader.

Publisert
Sist oppdatert

Å innta moderate til store mengder kaffe gir økt mulighet for flere betennelseslidelser. Oppdagelsen kan hjelpe forskere med å forklare tidligere rapporter som forbinder drikken med hjerteproblemer.

Pågående små betennelser kan være en underliggende faktor i utviklingen av hjertelidelser.

Den greske undersøkelsen har involvert 3000 personer av begge kjønn som ikke tidligere har hatt hjerte- og karsykdommer. Forskerne kartla de spurtes kaffevaner og blodprøver ble testet for grader av ulike sammensetninger som kunne tyde på betennelser.

Sammenlignet med testpersoner som ikke drakk kaffe, hadde de som drakk mer enn en kopp per dag en betydelig høyere grad av betennelsenene det ble søkt etter. Resultatene ble de samme, selv etter at faktorer som alder, kjønn, røyking og fysisk aktivitet ble lagt vekt på.

Til tross for at funnene tyder på en mekanisme som gjør at kaffeinntak kan gi hjerteskader, påpeker forskerne at ikke alle tidligere studier har vist en sammenheng mellom disse. Derfor trengs flere studier for å bekrefte det nåværende funnet.

 

Mozon.no, 22.10.2004

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer