Kaffe kurerer gruff

En dobbel espresso kan øke kvinners smerteterskel. Det har forskere i London funnet ut.

Publisert
Sist oppdatert

Er du kvinne? Og har vondt et sted? Da er det bare å løpe til nærmeste kaffebar…

Virker bare på kvinner
For selv om kaffe får skylda for mye annet rart, mener nå britiske forskere at den i alle fall skal ha den egenskapen at den øker kvinners toleranse for smerter. Koffeinen skal
imidlertid ikke ha den samme virkningen på menn, melder BBC.

Det har lenge blitt antydet at kvinner er det sterke kjønn når det gjelder å takle smerte - hvorpå nettopp hunnkjønnets evne til å takle barnefødsler - har blitt brukt som et prinsipielt bevis.

Forskerne ved Goldsmith College i London tror imidlertid at dette kan være en myte. De mener menn - i det store og hele - er bedre skikket til å utstå smerte.

I eksperimentet som ble utført, måtte 50 kvinner og menn holde armene sine i bøtter med iskaldt vann så lenge de kunne. Resultatet viste at de mannlige deltagerne var de som holdt ut lengst.

Sanser vs. følelser
Psykologiske studier har tidligere antydet at menn har en større tendens til å fokusere på sansene sine når de blir utsatt for smerte, mens kvinner reagerer på en mye mer følelsesmessig måte som gjør det vanskeligere for dem å takle smerten. I
studiet, når kvinnene ble gitt 250 milligram med koffein - som tilsvarer en dobbel espresso - økte imidlertid toleransegrensen deres, rapporterer forskerne.

Da man gjorde nye forsøk etterpå, viste det seg at kvinnene klarte å holde armene sine betraktelig lengre i bøttene med isvann.

Ed Keogh - som har ledet studiet - tror forbedringen kan skyldes en sideeffekt av koffeinet: nemlig at blodtrykket øker. Forskerne har imidlertid ikke klart å finne noen forklaring på hvorfor ikke mennene gjorde det noe bedre i disse testene, etter at også de hadde inntatt koffein.

Spesialtilpassede smertestillere
- Effekten varer kanskje ikke så veldig lenge. Men er kjapp, dobbel espresso vil antagelig gjøre smerten ved for eksempel leggvoksing lettere å holde ut, mener han.

Men antagelig må det mer enn kaffe til for å kurere fremtidig gruff.

Når det gjelder smerte behøver vi mye mer forskning på forskjellene mellom kjønn, sier Keogh.
- Det kan godt hende at smertestillere må fremstilles forskjellig til hvert av kjønnene, slik
at man er sikre på at de er så effektive som mulig, legger han til.
I Storbritannia er koffein allerede inkludert som en ingrediens i enkelte smertestillende tabletter, men bare i relativt små doser.

Mozon.no, 03.10.02

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer