Kaffe mot skrumplever

Bekymret for hva alkoholen kan finne på med leveren din? Fatt mot – nå viser det seg at noen kaffekopper om dagen er en effektiv beskytter mot utvikling av skrumplever

Publisert
Sist oppdatert

Det er forskere ved Nasjonalt Folkehelseinstitutt som har kommet frem til denne positive effekten ved kaffe. Dersom du drikker tre eller flere kopper hver dag kan dette halvere risikoen for at du dør av skrumplever.

Ikke koffeinAkkurat hva som gir denne effekten er ikke helt klart. Andre koffeinholdige drikker som te kunne ikke vise til tilsvarende resultater. Forskerne tror derfor at det er noen av de andre stoffene i kaffen som gir denne effekten. Kaffe inneholder over 400 forskjellige aktive stoffer som vi ikke fullt ut kjenner virkningen av.

Ikke bare i NorgeDet norske studiet har tatt utgangspunkt i en helseundersøkelse som ble gjennomført fra slutten av 70-tallet til begynnelsen av 80-tallet. Over 50.000 nordmenn oppga da blant annet hvor mye kaffe de drakk hver dag. Ved å sammenligne med dødeligheten av skrumplever gjennom de siste tyve årene kunne man vise til denne sammenhengen. Resultatene passer også godt sammen med andre utenlandske studier som har påvist det samme forholdet mellom kaffe og skrumplever.

Klar sammenheng- Vi fant en så klar sammenheng at det er vanskelig å tenke seg at det dreier seg om en tilfeldighet. Risikoen for å dø av skrumplever, enten den skyldtes alkohol eller andre ting, gikk ned med førti prosent hos mennesker som drakk minst tre kopper daglig. Enda flere kopper var det imidlertid lite å vinne på, forteller Åge Tverdal til Dagens Medisin.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer