Kaffe skjerper hukommelsen

En god grunn til å drikke kaffe: Den kan reversere Alzheimer.

Forsøkene er til nå gjort på mus, men nå vil ekspertene teste videre på mennesker.  Foto: Colourbox.com
Forsøkene er til nå gjort på mus, men nå vil ekspertene teste videre på mennesker. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har lenge hørt at det kan være lurt å ikke få i seg for store mengder kaffe da den er full av akrylamid, som man tror er kreftfremkallende. I tillegg kan kaffe gi søvnløshet og økt risiko for hjerteinfarkt, ifølge studier.

Og i tillegg kan man jo bli avhengig av koffein. Mange som er vant til å drikke koffeinholdig drikke regelmessig, opplever symptomer som hodepine, utmattelse og dårlig konsentrasjon når de slutter.

Er det lurest å la være å drikke koffein? Se hva Lommelegen svarer

På den annen side leser vi at kaffe kan forebygge Alzheiemer og blant annet gjøre at du blir mindre støl etter trening. Og ifølge Alt Helse kan kaffe redusere risikoen for aldersdiabetes og hudkreft, samt motvirke astma.

Seks grunner til å drikke kaffe
Dette holder hjernen frisk
Skaff deg klisterhjerne

Nå presenterer forskere nok en positiv effekt kaffe kan ha. For kaffe kan reversere hukommelsesproblemer man ser hos Alzheimerpasienter, ifølge BBC News.

Anbefaler ikke tilskudd

For mange er dette gode nyheter, men den dårlige nyheten er imidlertid at de nye resultatene baserer seg foreløpig bare på funn gjort på mus. Her så man også at koffein hindret produksjonen av et slagprodukt, som legger seg som dødelig plakk rundt hjernecellene til Alzheimerpasienter.

Selv om tidligere studier har kommet fram til tilsvarende resultater vil ekspertene vente med å gå ut og anbefale Alzheiemrpasienter å ta tilskudd av koffein.

55 mus var med i studien som ble utført ved University of South Florida i USA. Disse var avlet til å utvikle symptomene som Alzheimer sykdom gir. Da rottene var 18-19 måneder gamle, som tilsvarer mennesker som er rundt 70 år gamle, fikk halvparten av musen koffein i vannet sitt, mens den andre gruppen bare drakk rent vann.

Dette dreper hukommelsen

To kaffe latter

Musen som drakk koffein, ble gitt samme mengder som tilsvarer koffeininnholdet i to kaffe latter eller cappuccinoer eller 14 kopper te, ifølge BBC. Det vil si cirka 500 milligram om dagen.

Etter to måneder på ”koffeindietten” ble musene testet. De som hadde fått i seg koffein gjorde det mye bedre på tester som målte hukommelse og tenkeevne. De gjorde det faktisk like bra som musene som ikke hadde demens. De som bare drakk vann gjorde det langt dårligere på testene.

Den nakne sannheten om kaffe

Og ikke bare det. Hos musene som drakk koffein, så forskerne også en 50 prosent reduksjon i nivåene av proteinet beta-amyloid, som lager plakket som legger seg rundt hjernecellene til Alzheimerpasienter.

Enstusiastiske forskere

- Vi er ekstra begeistret over studieresultatene siden det er vanskeligere å oppnå en reversering av hukommelsen når den allerede er svekket, sier studieleder Dr. Gary Arendash, ifølge BBC.

Han mener funnene viser at koffein ikke bare kan brukes til å beskytte mot Alzheimer, men at koffein også kan behandle sykdommen når den allerede er der.

- Dette er viktig fordi koffein er en trygg medisin for de aller fleste, sier han, og legger til at nå ønsker de å forske videre og se om funnene gjenspeiles hos mennesker.

Barn får i seg for mye koffein

Ved britiske Alzheimer's Research Trust og Alzheimer's Society sier man også at samme type forsøk må utføres på mennesker, for å se om samme resultater oppnås.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer