Kaffekrise i Mellom-Amerika

Soppangrep truer en femtedel av produksjonen.

Det er spesielt kaffetypen vasket Arabica som påvirkes av epidemien i Mellom-Amerika. Blir mangelen stor vil det påvirke både pris og kvalitet for norske kaffedrikkere.  Foto: Per Ervland
Det er spesielt kaffetypen vasket Arabica som påvirkes av epidemien i Mellom-Amerika. Blir mangelen stor vil det påvirke både pris og kvalitet for norske kaffedrikkere. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den internasjonale kaffeorganisasjonen ICO melder om at kaffeproduksjonen i Mellom-Amerika er rammet av en epidemi som truer kaffehøsten. Det er et utbrudd av såkalt kafferust som skaper problemer for produksjonen. Fenomenet er ikke ukjent, men den nåværende epidemien er blant de verste som noensinne er rapportert. Situasjonen er verst i landene Costa Rica, Guatemala og Honduras – men også Nicaragua og El Salvador er hardt rammet.

– Det er litt tidlig å si hvordan dette vil påvirke det norske kaffemarkedet. Brasil og Colombia kan komme til å dekke opp produksjonstapet i Mellom-Amerika. Særlig i Brasil var forrige innhøsting svært stor, og det forventes en stor innhøsting i år også. Men dersom det blir en mangel på vasket Arabica-kaffe, vil det skape et prispress i markedet, sier Bernt Tveitsme, direktør råkaffeinnkjøp i Friele til DinSide.

Les også: Coop overvåker handlekurven din

Blir ikke moden

Pesten angriper bladene på kaffeplantene og hindrer at kaffebærene blir modne. Det er ventet at store deler av både årets og neste års avlinger går tapt. Kaffeproduksjonen i Mellom-Amerika (utenom om Mexico) står for 12 prosent av den totale kaffeproduksjonen globalt. Det er estimert at 17 prosent av produksjonen i denne regionen går tapt, noe som betyr en nedgang på to prosent på verdensbasis.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer