Kål er både mat og medisin

Kål er mer enn tilbehør til får litt sent på høsten. Den beskytter mot kreft, og er full av vitaminer, jern, kalsium og fiber.

Publisert
Sist oppdatert

Vanlig hodekål, rødkål, grønnkål, savoykål og blomkål er sunne og deilige grønnsaker som har gode helse effekter. Mange undersøkelser har vist at disse vanlige kålgrønnsakene beskytter mot sår og kreftsykdommer i hele mage tarmkanalen. De er viktige kilder til vitaminer, særlig folsyre, C-vitamin, B-vitaminer og forstadier til A-vitamin og mineraler som jern og kalium og fiber.

Kålsaft, saft av frisk hodekål som fås ved å kjøre kål gjennom en saftsentrifuge, befordrer groing av sår i mageslimhinnene. De som får mye luft plager av kål bør ikke bruke denne kuren. Det er nok med 50-100g 2-4 ganger daglig, kålsaft brukes gjerne som en tilleggsbehandling ved magesår for at såret raskere skal gro. Luftplager av kål kan dempes ved å tynne kålsaften med te av fennikel eller karve. Når såret er i ferd med å gro og plagene gradvis lindres kan du fortsette å rive hodekål og bruke det som salat. Ved akutte sår er det best å bruke saften for å redusere fibermengden i den fasen hvor sårene ikke tåler så mye mekanisk irritasjon. Omslag av friske kålblad kan også brukes utvendig for å fremme groing av sår i huden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer