Kalkis: Så høy blir eiendomsskatten

SKATT: Eiendomsskatt er allerede innført i de fleste av landets kommuner, og står muligens for tur også i Oslo. Men hva betyr egentlig eiendomsskatten for deg? Våre nye kalkulatorer gir deg svaret etter noen få museklikk.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

I følge en landsdekkende undersøkelse utført av Huseiernes Landsforbund krever hver fjerde norske kommune eiendomsskatt på vanlige boliger. Oslo er foreløpig ett av unntakene, men med SV og APs lyst til å gjeninnføre eiendomsskatten, har selvsagt diskusjonen startet for alvor:

- Det blir ikke mye uansett, sier tilhengerne, mens motstanderne, som vanlig er, river seg i håret over økt skattetrykk.

Men hvor mye må du egentlig ut med om eiendomsskatten blir innført? Det får du i dag vite med DinSides to nye eiendomsskatt-kalkulatorer.

Hvorfor to?

Det er kommunestyrene som avgjør om eiendomsskatten skal innføres, og etter hvilke regler boligene skal takseres. Denne valgfriheten gjør at takseringsreglene ofte varierer fra kommune til kommune. For å få med de ulike variablene har vi derfor måttet lage to kalkulatorer. Den ene kalkisen er basert på Arbeiderpartiets forslag for Oslo, og passer derfor best for deg som bor i hovedstaden.

Den andre kalkulatoreren er mer avansert - i og med at den også tar høyde for de takseringsreglene som gjelder i resten av landets kommuner.

For Oslo

Si din mening:

Vil spørsmålet om eiendomsskatt være avgjørende for din stemme i valget? (Avsluttet)
Ja(80%) 532
Nei(18%) 120
Vet ikke(2%) 15
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Eiendomsskatten i Oslo må innføres gradvis for å nå lovens høyeste tillatte skattesats på syv promille. I følge Aftenposten.no vil dermed Oslo - i løpet av det første året med eiendomsskatt, få inn hele 175 millioner kroner ekstra. Når taket for skattesatsen er nådd, får kommunen inn 500-600 millioner kroner i ekstra inntekter årlig.

Etter dagens satser vil husstandene i tigerstaden i snitt betale 2.000 kroner i eiendomsskatt. Over tid kan du imidlertid forvente at utgiftene vil øke. Dagens takster er nemlig fra 1984 til 1988, og nye takster vil derfor måtte innhentes.

- Hvor mye de nye takstene vil bety i ekstra utgifter for folk, har vi ikke regnet på, sier Kari Pahle, byrådslederkandidat for SV til Aftenposten. Men vi lover at eiendomsskatten ikke vil tynge hverken vanlige folk eller de rikeste. Dersom du kan få bedre skole, kollektivtransport og oppvekstmiljø, er den en god, rettferdig ordning, mener hun.

Høyres gruppeleder, Bård Folke Fredriksen, er derimot sterkt imot innføringen av eiendomsskatten.

- Det er helt utrolig at man i landet med det høyeste skatte- og avgiftsnivået vil innføre enda en skatt for å bo. Oslo er landets dyreste sted å bo, det kan da ikke være nødvendig å gjøre det enda dyrere. Å innføre eiendomsskatt er å redusere husholdningenes velferd, avslutter han til Aftenposten.

Trykk her for å se hva APs forslag for Oslo vil bety for deg

Trykk her for å regne eiendomsskatten for resten av landets kommuner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer