Kaller lavkarbo-industrien lureri

De populære lavkarbohydrat-diettene bygger opp en industri som profitterer på vitenskap som ikke holder mål og kan være skadelig for helsen, mener en gruppe helse- og forbrukereksperter.

Publisert
Sist oppdatert

De amerikanske ekspertene har stiftet en gruppe de kaller Partnership for Essential Nutrition for å få frem budskapet om at folk trenger sunne karbohydrater som grønnsaker, frukt, bønner og helkorn.

Etter at dietter som Dr. Atkins og South Beach-dietten ble populære i USA er det bygget opp en stor industri som spesialiserer seg på matvarer med lav glykemisk indeks og lavt innhold av karbohydrater.

Ekspertene mener denne industrien profitterer på vitenskap som ikke holder mål.

- Når vitenskap som ikke er skikkelig bevist blir et salgsargument blir noen rike og resten av oss flådd, sier Jeffrey Prince fra det amerikanske instituttet for kreftforskning.

- Å spise grønnsaker, frukt, helkorn og bønner, som for det meste består av karbohydrater, har en sammenheng med redusert risiko for kreft, hjertesykdommer, diabetes og en lang rekke andre kroniske sykdommer.

Prince mener dietter som anbefaler folk å spise mest mulig animalske proteiner og fett øker risikoen for å utvikle kreft, hjertesykdommer, type 2 diabetes og andre kroniske sykdommer.

Organisasjoner som jobber med diabetes, fedme og forskning på aldring er med i gruppen. De har lagt ut argumentasjonen sin på nettsiden http://www.essentialnutrition.org/.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.