Innboforsikring gjelder ikke kunst

Kalles tingen for kunst, kan forsikringen nekte å erstatte

Men pass deg så ikke forsikringsselskapet også tolker vanlige pyntegjenstander som kunst. 

KUNST ELLER PYNT: Kuben til venstre på bildet lages av Iittala, koster nesten 8.200 kroner og kalles en «art cube». Men at det er kunst, og dermed ikke omfattes av Codans innboforsikring, vil ikke Finansklagenemnda med på. Foto: Iittala
KUNST ELLER PYNT: Kuben til venstre på bildet lages av Iittala, koster nesten 8.200 kroner og kalles en «art cube». Men at det er kunst, og dermed ikke omfattes av Codans innboforsikring, vil ikke Finansklagenemnda med på. Foto: Iittala Vis mer
Publisert

Da en nordmann skulle flytte i fjor, ble 12 glasskuber til en verdi på hele 83.400 kroner ødelagt. Innboforsikringen fra Codan dekker skader under flytting, og nordmannen antok dermed at det ikke skulle bli noe problem å få dekket tapet.

Men problem ble det: Codan mente nemlig at kubenene var kunst. Og kunst hadde vilkårene deres et unntak for, på samme måte som blant annet smykker.

Dermed startet en krangel som endte med en uttalelse fra Finansklagenemnda. Den viser at ja – forsikringen kan nekte å erstatte ødelagt kunst, men nei – det er ikke kunst alt som er dyrt og pent å se på.

Kunst eller ikke kunst?

Pyntegjenstandene som ble ødelagt var Iittala-glasskuber som markedsføres under begrepet «art cube series». Kubene er dessuten kostbare, og en takstmann mente at de dermed måtte kalles kunst. Codan nektet derfor å erstatte tapet.

At Codan kan nekte å erstatte kunst er det ingen som er uenig i, heller ikke nemnda. Men nordmannen mente at kubene ikke var kunst, blant annet fordi kubene masseproduseres: Hele 2.000 kuber hvert eneste år, siden 1977.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer