Kampdag for B-mennesker

Var det tungt å stå opp tidlig i dag? Nå skal du feires.

Om du er A- eller B-menneske er biologisk betinget. Foto: Colourbox
Om du er A- eller B-menneske er biologisk betinget. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag, 13. november, er nemlig B-menneskenes merkedag.

Ja, B-menneskene har organisert seg, og dannet det de kaller B-samfunnet. Det første B-samfunnet ble startet i Danmark i 2006, og siden den gang har det blitt etablert søsterorganisasjoner i en rekke land. For to år siden tok pedagogen Anette Ræstad initiativ til opprettelse av det norske samfunnet.

TEST: Hva kan du om søvn?

- På A-menneskenes premisser

13. november er kampdagen for B-menneskers rettigheter i Norge. Hensikten med denne dagen er å sette B-menneskers rettigheter på dagsorden, og gi dem en pause fra et samfunn som er lagt opp på A-menneskenes premisser.

Morgenfugl eller nattugle?

Er du A- eller B-menneske? (Avsluttet)
B-menneske(89%) 954
A-menneske(11%) 121
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

- B-dagen skal sette fokus på viktigheten av at folk følger sin biologiske døgnrytme, og ikke lar seg presse inn i en samfunnsrytme som ikke er tilpasset individuelle behov, sa Anette Ræstad i et tidligere intervju med DinSide.

Er B-mennesker late?

Men er det slik at det er biologiske forskjeller på A- og B-mennesker, eller er B-mennsker rett og slett latsabber som ikke kommer seg opp om morran?

Døgnrytmen kan knuse forholdet

Bjørn Bjorvatn, professor i medisin ved Universitetet i Bergen og lege ved Bergen Søvnsenter har tidligere uttalt til DinSide at gener kan være en av grunnene til hvilket søvnmenneske du blir.

- Her er det nok i hovedsak arv som avgjør om man blir A eller B, sa han.

B-mennesker drives altså ikke av latskap.

Så hvilken type er du? Hvis du er blant dem som foretrekker å sove til langt på dag, er du ikke alene. Ifølge Bjorvatn er det nemlig overvekt av B-mennesker.

Søvnløshet er verst for B-mennesker

A-mennesker har genfeil

Tyske forskere har funnet ut at det er en genfeil som skaper ekstreme A-mennesker.

- Å være en morgenfugl eller nattugle er noe som er kodet inn i menneskets gener, og her gjorde vi betydelig fremgang i å avdekke molekylbasisen for det, sier Achim Kramer ved Charité Universitätsmedizin Berlin, ifølge vitenskapsnettstedet Science Daily.

Genfeilen som forskerne har oppdaget er en sjelden lidelse kalt «familial advances sleep-phase syndrome». Personer som lider av syndromet kan regnes som ekstreme A-mennesker. Deres biologiske klokke er stilt fire timer frem i forhold til andre. Det betyr at de gjerne sovner i 18-19-tiden og våkner igjen rundt klokken 4.

Grunnen til genfeilen er en mutasjon i genet som styrer den biologiske klokken. Forskerne tror cirka én prosent av oss er rammet av dette.

Ekstreme tilstander

Ekstreme B-mennesker kan lide av forsinket søvnfasesyndrom, noe som gjør at de ikke klarer å sovne før langt på natt.

En norsk studie utført av Harald Schrader, publisert i 1993, viste at 0,17 prosent av befolkningen da slet med forsinket søvnfasesyndrom, som i størst grad rammer tenåringer og unge voksne.

Slik får du ungdommen opp av senga

Det er grunn til å tro at utstrakt bruk av tv, pc og ulike spill har gjort at flere lider av forsinket søvnfasesyndrom nå enn i 1993.

De fleste B-mennesker er heldigvis ikke så hardt rammet. Og selv om det kan være tungt å komme seg opp om morgenen viser forskning at B-mennesker faktisk er sterkere enn A-mennesker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer