Kampen om DVD filmene er i gang...

Norsk Videogramforening truer med rettslige skritt mot parallellimport av DVD filmer fra USA, men fra bransjen kommer det sterke innsigelser.

DVD-kampen er i gang
DVD-kampen er i gang Vis mer
Publisert

DinSide har i en tidligere artikkel denne uka fortalt at Norsk Videogramforening truer norske forhandlere av filmverk med rettslige skritt hvis de parallellimporterer DVD filmer fra USA. Reaksjonene på artikkelen har ikke latt vente på seg...

Hjemmelen Norsk Videogramforening har påberopt seg i håp om å få stoppet parallellimporten er Åndsverklovens §54. Paragraf 54 er et resultat av et privat lovforslag, og var ment å sikre de norske distributørenes rettigheter når det gjelder filmer som de vil tilby i markedet.

Samtidig er det tatt inn en sikkerhetsventil i loven som skal sikre at norske forbrukere skal beholde muligheten til å få tak i filmer som ikke tilbys her i landet:"...det er forbudt å innføre eksemplarer....når tilvirkeren ikke har samtykket til innførselen og eksemplar av samme opptak med samtykke av tilvirkeren frembys her i riket". Meningen med forbudsbestemmelsen er altså ikke å hindre tilgjengeligheten av bredde og utvalg i videobransjen.

Lovgivers formål

DinSide tok en prat med Trond Jensrud (Ap), en av initiativtagerne bak lovforslaget.

- Meningen med forbudsbestemmelsen var å hindre en stadig økende parallellimport av CD-plater på begynnelsen av nittitallet. Plateselskapene har enerett på sine artisters salg i Norge og parallelimporten satte denne retten i fare. Parallelimporten tok derfor urettmessig en del av plateselskapenes omsetning. I neste omgang ga dette også mindre penger til promotering av norske artister.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.